2024-04-26

Uppdatering Norra Drottninggatan

Det blir ingen smågatsten på Norra Drottninggatan. Samhällsbyggnadsnämnden har beslutat att asfaltera gatan i stället.

Därmed frångår man de urspungliga planerna att stensätta de centrala gatorna i Uddevalla. Många röster har höjts mot beslutet som mest verkar vara besparingssyfte. Man lär spara 13 miljoner kr på att asfaltera istället för att stensätta.   ///

7 kommentarer:

 1. Det borde de tänkt på i från början. Tack för info Gunnar

  SvaraRadera
 2. Ett riktigt beslut av Samhällsbyggnadsnämnden.
  Stensättning på gator där tung trafik förekommer resulterar bara i att det blir gropar och spårbildning efter kort tid med ännu mera kostnader för reparationer.
  13 miljoner kan nog användas till annat.

  SvaraRadera
 3. Det blir inte mer spårbildning i en stensatt väg än en asfalterad om underarbetet är dimensionerat för tung trafik. Dessutom är en stensättning långsiktigt mer hållbar då man kan lägga tillbaka befintliga stenar efter de arbeten som kontinuerligt måste utföras i teknisk infrastruktur under en stadsgata, till skillnad från asfalt som snabbt blir ett lapptäcke där man måste reparera med tillfört material.

  Då har vi inte ens berört de uppenbara estetiska skillnaderna som trots att de brukar väga lätt i Uddevalla ändå har värderats högre på övriga Norra Drottninggatan. Kortsiktig besparing är enda argumentet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märkligt att man inte stensatt E6 då,men den kanske inte är byggd med tanke på tung trafik?

   Radera
  2. Det hade varken lett till mer eller mindre sättningar eftersom det är vägkroppens uppbyggnad som avgör det. Men det är mycket lite teknisk infrastruktur E6an, det hade lett till högre drivmedelsförbrukning, sämre åkkomfort och ingen större upplevelsemässig vinst inifrån en bil i den hastigheten. Rätt sak på rätt plats.

   Radera
 4. Kan rekommendera en tur på Strömstadsvägen mitt för järnvägsstationen för gatstensromantiker

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, att dom orkar dessa störiga romantiker. Dom kan väl få pyssla med vad dom vill på sin egen täppa men ute i verkliga världen gillar vi gedigna material som asfalt, steniskivor, kompositplankor och mjukfog. Om man bara kunde skrapa rent alla gamla fasader från mossig ornamentik när man ändå är i farten och få slut på tjatet en gång för alla!

   Radera