2024-04-03

Därför lyser tornen på Uddevalla C i rött respektive grönt

Foto Marie Carlsson.

Jag får en fråga från Marie Carlsson:

Har blivit diskussioner på jobbet om " lanternorna " på Centralstationen .. Varför lyser det rött på ena o grönt på andra tornet? Har det någon mening eller är det bara snyggt . Min kollega frågade specifikt oss infödda i Uddevalla men jag har ingen aning ..

Inte Uddevallabloggen heller men jag frågade runt lite, bl a med tågpersonal men ingen kunde förstå varför det ser ut som det gör. Då skickade jag frågan vidare till fastighetsägaren Jernhusen, som svarar så här:

Hej Gunnar,
Vad kul att ni har uppmärksammat våra lanternor på stationen.
Eftersom Uddevalla är en hamnstad så ville vi göra en anknytning till sjöfarten. 2019 renoverade vi taket och valde då att sätta in belysning i tornen, ett rött och ett grönt torn. Detta för att det skulle se ut som lanternor, det har alltså ingen funktion utan är bara en utsmyckning.
Stationen ritades av järnvägsarkitekten Folke Zettervall och uppfördes 1903, idag är den ett statligt byggnadsminne och en viktig byggnad för många uddevallabor.
Ha en fin dag.
Med Vänliga Hälsningar,
Marie Brogren
Biträdande Teknisk Förvaltare Region Väst
Jernhusen AB   ///

4 kommentarer:

 1. Tack för info Gunnar. Riktigt kul att de tänkte på detta

  SvaraRadera
 2. Lite roligt ändå att ingen frågat eller undrat på dem år som lanternorna lyst….men tack för infon!

  SvaraRadera
 3. Kul att någon har reflekterat över att vi är en kuststad och inte en ”bunker”. Inför en stadsarkitekt som kan utforma Uddevalla till en vacker stad igen.

  SvaraRadera
 4. Och tornen som nu agerar lanternor - hade de någon funktion från början på stationsbyggnaden eller var de ren dekoration?

  SvaraRadera