2024-04-22

En nybyggd Kampenhoffabrik

Kampenhof AB byggde sin fabrik 1856-1858. Bilden är troligen tagen runt 1860. Lägg märke till vattenytorna. Vattnet går ända fram till foten av Skansberget Och vi ser Anegrundet till vänster om hamnkanalen och hitom Lövåsberget. Dessa vattenytor försvann när de stora muddringsarbetena inleddes i slutet av 1800-talet. Man använde muddermassorna till att fylla igen de grunda havsvikarna. Det är på de områdena som kommunen planerar att bygga de nya stadsdelarna.   ///

3 kommentarer:

 1. Kul läsning, men kan det vara bra grund för husbygge. Tack Gunnar

  SvaraRadera
 2. Och i nästa andetag pratas det om stigande havsnivåer,verkligen genomtänkt att bygga på den lägst belägna ytan i kommunen.För att inte tala om saneringskostnaden mellan Skansberget och Badö.Men det kanske finns tillgång på billiga fyllnadsmassor från Stenungsund ;)

  SvaraRadera
 3. Ett foto och text som väcker många tankar. Kanske Gunnar också kan leta fram skisserna som visar idéen med tågförbindelse över Sunningesund. Den bansträckningen är högst troligt inte alls möjlig idag. Men våga tänk tanken att bygga en järnvägsbro inklusive underjordisk station under Torp. Likaså slussar i Sunningesund inklusive översvämningsskydd där och inte inne vid Bäveåns mynning.
  /Johnny Norder

  SvaraRadera