2023-10-30

Vinterbild från hamnen

Den här bilden visade jag på förra veckans berättarafton.

Det finns många intressanta detaljer att lägga märke till. Stora segelskepp långt inne i hamnen. Före 1772 kunde inte så stora fartyg ta sig förbi Byfjordens tröske vid sundet. 1772 beslutade riksdagen att bevilja medel för muddring av tröskeln.

Kan platsen där fartyget ligger vara ungefär där kajen utanför Riverside ligger idag. Handelsflottans skepp blev ju ofta liggande i hamnen över vintern om isen på Byfjorden lagt sig.  Man fick vackert invänta islossningen och ostliga vindar för att kunna lämna hamnen.

Långt där borta skymtar jag elevatorn, som användes till att fylla ut de grunda havsvikarna på norra sidan av hamnen och senare på södra sidan. Bohusläningen skrev 1908 att elevatorn nu skall flyttas till södra sidan. Således bör bilden vara tagen innan den flyttades.

Janne Dahl, som är mycket kunnig om de gamla segelfartygen pekade på en detalj som ingen annan upptäckte. Uppe i riggen på det hitre skeppet sitter den en anordning som man kan sätta segel på. På bilden här under har jag förstorat den och då är den ganska suddig men du förstår nog vad jag menar.

Sätter man segel på den så blir den som en väderkvarn. Det vill säga att vinden får den att snurra och då kan den driva en länspump på fartyget. Listigt, eller hur.

Och den lilla flickan på isen? Ser farligt ut!   ///

1 kommentar:

  1. Väldigt intressant läsning. Fin bild också Tack Gunnar

    SvaraRadera