2023-10-26

Det händer på Gustafsberg

Under stormen häromdagen föll den stora asken vid Herrgården över vägen mot Kamrerarebyggnaden. Under de senaste dagarna har stiftelsens egen personal jobbat hårt för att röja upp.

Och idag fick vi förstärkning från kommunen och i skrivande stund är det mesta av trädet bortröjt. Asken är oerhört gammal och den nedre delen är i stort sett ihålig. Men lite längre upp kan man räkna årsringarna och biologen Janne Uddén, som bor i Herrgården, har räknat årsringar idag och bedömer att trädet är ca 250 år gammal. Det vill säga lika gammalt som Herrgården. Herrgården byggdes 1770 av makarna Anders Knape.
Ett annat arbete, mer planerat förstås, är nedläggningen av fiber inom området från Göteborgsvägen vid Bodele och ända ut till Lindesnäs. Det har pågått några månader nu och området kryllar av små och mellanstora grävmaskiner.
Det här kabeldiket är på väg mot oss. Alla stiftelsens hyresgäster, både lägenheter och lokaler kommer att få fiber indraget. Därtill är det många med egna hus inom området, som nappat på erbjudandet att dra in fiber. Det är Uddevalla Energi, som är projektägare, och Fyrstads Teknik som gör jobbet.
I eftermiddag kom Wikströms Bygg för att laga taket. Ställningarna är på plats.   ///

7 kommentarer:

 1. Väldigt intressant. Ett så gammalt träd fick ge sig för stormen. Tråkigt. Tack för info Gunnar  SvaraRadera
 2. Skönt att det gick bra ändå, men ett takbyte såg ändå ut att vara behövligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, men det där taket ser väl helt okej ut förutom skadan som blev? En trasig panna till vänster, men den kanske skadades av trädet. Det måste sluta bytas saker i tid och otid när de håller länge än.

   Radera
 3. Kul info ändå. Kan tänka att det var min släkting Daniel Malmberg (vid G.berg) som planterade detta träd😃
  //L.

  SvaraRadera
 4. Gunnar vad stod detta trädet mer exakt


  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan nog inte beskriva det bättre än vad den andra bilden uppifrån gör.

   Radera
 5. Minns den fina asken Skönt att det gick som det gick

  SvaraRadera