2023-09-28

Uddevallas första brandstation byggdes 1903

Vid gårdagens berättarafton var jag inte överens med Jan Aronson om vilket år den första brandstationen byggdes. Jag sa 1905 och Jan hävdade 1903. Och Jan hade förstås rätt. Han skickade mig som bevis detta vykort som skickades 1904. Att jag hävdade 1905 beror på att det i Gustaf E Karlssons skrift Brandväsendet i Uddevalla står att det var 1905. Vilket alltså är fel.

Jan lyckades så ett frö av tvivel hos mig så jag for förbi gamla brandstationen på hemvägen och läste på informationsskylten som kom upp där på 1990-talet. 

Gamla brandstationen
Byggnaden är uppförd 1903 och ritad i nationalromantisk stil av stadsingenjor A H Lindeberg. Från början bodde brandsoldaterna i huset och på gården fanns stall till hästarna. Brandstationen var kvar här till 1960.
Huset byggdes om till vanliga bostäder 1993.   ////

3 kommentarer:

  1. Tur att jag stödde Jan på mötet.

    SvaraRadera
  2. Intressant läsning. Tack Gunnar

    SvaraRadera
  3. Där man också hade det otroliga projektet att skapa en "orientalisk basar" i slutet av 90-talet. Var aldrig inne där själv, men minns vad som skrevs om projektet i tidningen.

    SvaraRadera