2023-09-20

Anton Niklas Sundberg och stadsbranden i Karlstad 1865

I förra veckan var jag i Karlstad och besökte bl a Värmlands museum. På museets ena vägg finns den här texten. Den har koppling till Uddevalla.

"Borgmästaren grät och bad
biskopen svor och släckte"

Biskopen som åsyftas var vår egen Anton Niklas Sundberg. Född i Uddevalla 27 maj 1818. Han gjorde en raketkarriär inom kyrkan. Blev biskop i Karlstad 6 mars 1864, ärkebiskop 1870 - 1900.

Om honom finns det otaliga anekdoter. Han var en mycket duglig man, svor som en borstbindare så präst han var och han tog gärna en sup och allrahelst en Uddevallare. Det var en kaffekask som bestod av kaffe blandat med konjak. Drycken blev vida känd och till och med Bellman sjunger om den i en av Fredmans epistlar.

Tack och lov hade fotograferingskonsten kommit till Karlstad vid tiden för branden. På museet finns det ett tre minuter långt bildspel om stadsbranden. Som framgår av detta foto tycks biskopsgården, till vänster ha klarat sig ganska bra.

Kanske var det därför biskop Sundberg kunde engagera sig så hårt i stadens återuppbyggnad. Så texten på väggen till Värmlands museum inrymmer säkerligen en hel del sanning.

I Uddevalla har vi ju många minnen efter Anton Niklas Sundberg. Ett nybyggt kvarter mitt i stan med hans egen plats. I Hotell Slottet på Gustafsberg med de två rummen som han och hustrun bodde i på somrarna. Och det allra senaste är ju vandringsleden Jorden runt som är uppkallad efter honom och hustrun.

Efter lunch på badrestaurangen brukade de ta en promenad ut genom Gustafsbergsallén, till Bodele och tillbaka till varmbadhuset där kaffe väntade på verandan ut mot havet. De kallade den promenaden för just Jorden runt och därav att vi döpte vandringsleden efter ärkebiskopsparet.   ///

1 kommentar: