2023-09-16

Högtidlig återinvigning av Rimnersvallen idag

 

Bandet klipptes av Riksidrottsförbundets ordförande, Uddevallabon Karl-Erik Nilsson och Kultur- och Fritidsnämndens ordförande Gösta Dahlberg. De assisterades av avdelningschef Roger Hansson och förvaltningschef Annica Ryman, båda Kultur och Fritidsförvaltningen. Konferencier var kommunens kommunikationschef Mats Eliasson.

Rimnersvallen invigdes den 5 maj 1923, dvs för 100 år sedan. Det var Uddevalla Idrottsplatsförening som stod för arrangemanget. Tongivande i idrottsplatsföreningen var tre föreningar. Uddevalla IS, IFK Uddevalla och I 17 IF. Man samlade in pengar på olika sätt för att få idrottsplatsen till stånd. Staten bidrog, p g a hög arbetslöshet, med arbetskraft. Ett slags tidiga AK-arbeten således. Tidvis var så många som 40 arbetare i gång med arbetena.

Försäljningen av andelar inbringade 7 500 kr ( 141 300 kr i dagens prisläge). Uddevalla tändsticksfabrik ställde gratis 10 000 löpmeter bräder till förfogande. Den nationella idrottsrörelsen bidrog med 10 000 kr ( 188 000 kr i dag) samt sist men inte minst så gjorde medlemmarna i de tre medlemsföreningarna många hundra mantimmar för att få idrottsplatsen klar.

IFK Uddevalla och Uddevalla IS saknade pengar till sina andelar men Svenska Fotbollsförbundet lånade 2 500 kr till respektive förening som fördelades på vardera 25 medlemmar. Bohusläns regementes lägerkassa tecknade för I 17 IF:s räkning andelar för motsvarande belopp - 2 500 kr.

Om det den gången var föreningslivet som stod för anläggningen så är det idag en kommunal angelägenhet.

Men också en angelägenhet för hela idrottssverige. Den nyblivne ordföranden för Riksidrottsförbundet Karl-Erik Nilsson invigningstalade tillsammans med ordföranden för Kultur- och Fritidsnämnden Gösta Dahlberg.
Gösta Dahlberg
Idrottsprofilen Pekka Kantola berättade minnen från en sprinttävling på Rimnersvallen då han var blott 17 år.
Efter talen och bandklippningen satte Karl-Erik Nilsson sin gamla domarpipa till munnen och in genom den norra ståplatsläktaren marscherade drillflickorna följda av stadsmusikkåren och några av de föreningarna som nu har fått en ny hemmaarena.
Och här följer lite bilder från vår nya arena.

Enligt uppgift har både tidplanen och budgeten för nybyggnationen hållits. Bara det är värt en guldmedalj till projektledarna Cecilia Wahlskog och Anders Emilsson.¨

Den första tävlingen på den nya vallen blir den 22 september då Oddevold och Ljungskile möts i ett derby.   ////

1 kommentar:

  1. Härligt! Och herregud vad bra de där två ungdomarna var som ledde det på slutet! Skrattade gott åt deras upptåg! 🙌😉

    SvaraRadera