2023-09-30

Frukost med Bohusläningen för sista gången

Idag kom Bohusläningen till vår brevlåda för allra sista gången. Vi har ju vetat detta ett tag men vad hjälper det? Tidningen har tryckts sedan 1878, alltså 145 år! Men nu är det slut. Det är fem minuter med bil till staden men vi har fått veta att vi bor i glesbygd så därför ingen tidning. 

Ni som bor i centrum kommer att fortsätta få Bohusläningen men bara varannan dag. Och tro mig! Snart kommer inte heller ni att få någon papperstidning! Mitt tips är också att e-tidningen, som är en kopia av papperstidningen, på sikt kommer att avvecklas.

I våras skulle jag hålla ett lunchföredrag för Rotary. Dagen innan kom nyheten att Bohusläningen skulle bli varannandags tidning. Jag föreslog då att Rotary skulle bjuda in Bohusläningens chefredaktör istället för att jag skulle hålla mitt föredrag. Och chefredaktör Gunilla Håkansson kom. Hon berättade då varför man var tvungen att dra ner på distributionskostnaderna. Inte ett ord om att vissa prenumeranter skulle bli helt utan papperstidning.

Bohusläningen har de senaste åren i annonser kampanjat om att vi prenumeranter kan gå över till digital läsning. Det man har sagt, och fortsatt säger, är att det är mycket bättre att läsa tidningen i en padda eller telefon. Det där har stört mig varje gång jag läst det.

Jag protesterar!

Det finns ingenting som går upp mot att hålla i en papperstidning. Det är en helt annan upplevelse än att starta paddan eller telefonen. Är man två i hushållet så kan man dela tidningen och ta var sin del.  

Morgonrutinen under större delen av mitt liv har varit att gå och hämta tidningen, koka kaffe och göra frukost, för att sedan sjunka ner med tidningen under frukosten. I dagens tidning säger chefredaktören att vi borde kunna läsa tidningen digitalt efter som vi ändå kan hantera Facebook, Instagram mm. Det är en helt annan sak.

Jag är 78 år och har läst lokaltidningen i vart fall under 70 år. När jag var liten hade vi Bohusläningen och grannarna hade Kuriren. På eftermiddagen bytte vi tidning med varandra. På den tiden var serierna det viktigaste. Under årens lopp har mina läsvanor förändrats med stigande ålder. Under många år var det  sportsidorna som gällde.

Idag är det ledare, debatt och insändare. Och är man i min ålder så är dödsannonserna ett måste. Nästan varje vecka är det någon man känner som gått bort. Så också idag.

I början av året betalade jag prenumerationen för ett år framåt. Det betyder att jag redan har Bohusläningen digitalt, men det inte ofta jag går in på den. Det kan vara om det kommer en s.k. pushnotis med någon nyhet. Ofta fungerar då inte inloggningen trots att jag redan varit inloggad.

Jag har fått frågan av journalister från annan media om jag nu kommer att läsa tidningen digitalt? Vi får se, men när det blir dags att förnya prenumerationen så får jag ta mig en funderare. Jag vet många som slutat läsa tidningen.

Många tycker att det är för lite lokala nyheter. Man ser att många artiklar har skrivits av andra är Bohusläningens journalister och handlar om andra saker är det lokala. 

Vi prenumererar även på Dagens Nyheter som papperstidning sju dagar i veckan. Det är ju alltid en tröst, men vi undrar hur det blir med den framöver? Än har vi inget annat hört att den skall komma som förut.   ///

12 kommentarer:

 1. Min mamma som är 83 och bor i Uddevalla har inga digitala medier. Hon har prenumererat på Bohuslänningen i över 50 år och snart blir hon utan lokaltidning. Det är förfärligt.

  SvaraRadera
 2. Dagens nyheter kommer ni inte heller att få varje dag då VTD delar ut den och går efter Bohusläningens frekvenser. Däremot får ni äldre tidningar men det blir ändå ingenting dagligen. Väldigt tråkig utveckling och känns som en lat och enkel lösning för dem som bestämmer. Jag hade sagt upp tidningen i ren protest och läst den på biblioteket istället. //numera arbetslöst tidningsbud

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ringde precis VTD för att påpeka att SvD inte kommit. De meddelar då att enligt deras dator är jag en passiv prenumerant och säger att detta får Du lösa med SvD - helt klart något de hittat på för att slippa erkänna att de enbart delar ut tidningen de dagar Bohusläningen kommer. Kanske dags att uppdatera hemsidan där man kan läsa: ”Kärnan i vår verksamhet är utdelning av morgontidningar till hushåll i Västsverige. Sammanlagt distribueras ett 60-tal publikationer, sju dagar i veckan, till förväntansfulla läsare.”
   /Per N

   Radera
  2. VTD har valt att dela ut vissa tidningar varannan dag och andra inte alls. GP och SVD kommer inte att delas ut alls i området och inga tidningar delas ut på söndagar. Ledsamt och troligtvis dåligt informerat till prenumeranterna också.

   Radera
 3. Det är samma sak med ttela min far är 85 och han är inte datakunnig.
  En annan sak jag har reagerat på är att när vad som hamnar bakom betalväggen? Från början var det för utökat redaktionellt arbete. Vore kul att få reda på varför Vissa artiklar är låsta hos bohuslänningen men inte hos ttela, någon nyhet från jag tror det var Småland var bakom väggen.
  Senaste idag var det ett minnesord som någon bekant skickat in som låg bakom betalvägg

  SvaraRadera
 4. Bra skrivit Gunnar. Håller till fullo med dig. Bedrövligt att man inte kan få papperstidningen i fortsättningen. Det blir till att överväga kommande prenumeration.

  SvaraRadera
 5. Vi har haft GP i över 55 år.Vi bor på exakt i centrum i Uddevalla och får inte längre GP utdelad. Vi hänvisas till etidning vilket har gjort att vi sagt upp prenumerationen.

  SvaraRadera
 6. Ann Margret Dahl2023-10-01 02:28

  Min mamma som är 92 ser fram emot när Bohusläningen dimper ner på hallgolvet varje dag och läser, trots att hon är synskadad( mest rubriker och text med feta bokstäver, förstås) Hon tycker det är trist att den nu endast kommer v.a. dag..och i framtiden, kanske inte alls. Någon mobil eller padda är naturligtvis inget alternativ för henne. Själv sade jag upp prenumerationen för ett par år sedan då jag tyckte den var för dyr .

  SvaraRadera
 7. Jag sa upp tidningen omedelbart nyheten kom så jag har varit utan den redan under flera månader och jag har inte gått över till att läsa den digitalt. Så jag bröt en drygt 30 årig rutin, hemskt ledsamt. Man kan fundera på en sak? Nu när det finns skolor som avvecklar datorerna för inlämning av skolarbete pga AI-tekniken så kan man kanske i en nära framtid fråga sig om de nyheter man läser på nätet verkligen är sanna?
  En papperstidning går inte att manipulera lika lätt.

  SvaraRadera
 8. Epoch Times kommer som papperstidning en gång i veckan

  https://www.epochtimes.se/prenumerera

  SvaraRadera
 9. Tack Gunnar för dina ord! Och den fina bilden på dig i fåtöljen. Den uppskattade stunden med morgontidningen.
  Jag känner likadant inför allt detta med vår tidning som vi har haft i alla år och som nu tas ifrån oss.
  Det är bedrövligt!!!
  A-S Samuelsson

  SvaraRadera
 10. Bra skrivet Gunnar. ”Inget går upp mot att hålla i en papperstidning”.

  SvaraRadera