2022-12-30

Pelé död

Brasiliens lag på väg in på Rimnersvallen. de Sordi, Gylmar, Santos, Dino, Bellini, Orlando, Joel, Didi, Mazzola, Dida och Zagallo

Igår kväll kom beskedet om att världens bäste fotbollsspelare genom tiderna gått bort efter en tids sjukdom. Därför lägger jag ut en tidigare artikel om VM-matchen på Rimnersvallen:

Tidigare publicerat 2018-06-08

Åke Hansson frågar efter publiksiffran för VM-matchen i fotboll på Rimnersvallen den 8 juni 1958.

Fredrik Wallström, som jobbar på Rimnersvallen, nämner i en kommentar siffran 17 778 åskådare. Det är en siffra som jag utan vidare skulle köpa om det inte var för att jag i dag har varit inne och läst vad Kuriren och Bohusläningen skrev dagarna efter matchen.

Båda tidningarna nämner 18 300 åskådare. Det är en misstänkt jämn siffra för att vara en publiksiffra. Kuriren skriver också att därtill skall läggas 250 funktionärer, 150 journalister, 70 radiomän samt 50 fotografer. Då skulle vi vara uppe i 18 770 åskådare allt som allt.

Nu är ju inte det som journalister skriver alltid sant och det är mycket möjligt att det har skett en kontrollräkning senare som kommit fram till Fredrik Wallströms siffra. Det kunde därför vara intressant att höra var Fredrik hittat siffran.

Därtill skall nämnas att Bohusläningen ger en svidande kritik till Svenska Fotbollsförbundets biljettpolitik. Den "har varit under all kritik och jag kan inte dra mig till minnes något större virrvarr i fråga om sålda, tingade och returnerade biljetter än vad som skett denna gång." Det framkommer också att det var likadant på de andra arenorna.

Hur som helst så var ju detta århundradets fotbollsmatch på Rimnersvallen. Hur Österrike förberedde sig inför matchen har inte lämnat efter sig några spår i vare sig mitt minne eller i tidningarna. Allt handlade nämligen om Brasiliens lag.

Själv var jag 13 år och hade fått reda på att det brasilianska laget skulle ladda upp timmarna före matchen inne på Bohusläns regementes område. De disponerade Soldathemmet alldeles innanför kasernvakten och Fritidsparken, nuvarande Regementsparken. Jag och några kamrater hade smitit in på regementsområdet och fick träffa spelarna inne i Soldathemmet. Jag minns bara att det var ett gäng mörkhyade spelare, som egentligen inte såg ut så värst mycket för världen. Allra minst var en 17-åring som inte fick spela på Rimnersvallen men dock var med på bänken. Denne 17-åring var Pelé, som fick sitt stora genombrott i fortsättningen av VM-turneringen. Jag tror att jag fick hela lagets autografer men var är mitt autografblock i dag? Tyvärr, ingen aning just nu annars hade hade jag lagt ut en bild här.

Av en ledare fick jag emellertid ett brasilianskt mynt, 10 centimos. Det var ett litet silverfärgat mynt som väl inte vägde mer än papper. Det myntet har jag nog fortfarande kvar i mina gömmor.

Brassarna lekte med några fotbollar på gräsmattorna runt Soldathemmet för att sedan återsamlas där inne. Där fikade de och drycken de drack hette, enligt Kuriren, Ovomaltin. På nätet hittade jag en beskrivning av den. Det är en slags chokladdryck med malt och vitaminer.

Garincha ochh Dino spelade på det labyrintspel som fanns och Zito spelade en truddelutt på Soldathemmets hammondorgel.

Att brassarna höll till inne på regementsområdet berodde på att de hade hela den brasilianska presskåren efter sig som normalt bevakade varje steg de tog. Här passarade ingen in genom den extra bevakningen vid kaserngrinden, utom vi ungar förstås som hade egna kryphål i kasernstaketet.

Rimnersvallen började fyllas på med publik flera timmar innan matchen. Själv var jag där och stod längst upp på den norra ståplatsläktaren. Man hade satt gymnastikbänkar, förmodligen från stadens alla gymnastiksalar, på löparbanorna och det var alltså fullsatt. Nej inte riktigt förresten. Det visade sig efteråt att det fanns 1 200 osålda biljetter á 6 kronor samtidigt som många inte fick tag i någon biljett trots att de köat länge utanför arenan.


Fotbolls-VM var otroligt uppmärksammat hemma i Brasilien och därav följde att sex brasilianska radiobolag direktrefererade. Det var enligt Kuriren "ett obeskrivligt oväsen från radioreportrarna". De var drygt 30 till antalet. När en av dem tröttnat fanns det alltid en ersättare som tog vid. Under tre timmars tid sände man oavbrutet och allt som hände på arenan skildrades hem till Brasilien.

Till och med Brasiliens ärkebiskop följde matchen på plats på Rimnersvallen.

Sedan öppningsceremonierna hade överstökats formerade sig lagen med följande laguppställningar:

Brasilien
de Sordi, Gylmar, Dino, Bellini, Orlando, Joel, Didi, Mazzola, Dida och Zagallo

Österrike
Szanwald, Halla, Swoboda, Hanappi, Happel, Koller, Horak, Senekowitch, Buzek, Körner och Schleger.

Matchen inledde med jämnt spel. Mycket berodde på att brasilianarna gång på gång gick i Österrikarnas försåtliga offsidefällor. Emellertid lärde de sig detta och i den 38 minuten kom första målet för Brasilien. I andra halvlekens femte minut kom 2 - 0 och brassarna slog då märkbart av på takten.

Österrikarna var ingalunda ofarliga men så fort de närmade sig brassarnas mål lade de på ett par kol och höll undan.

3 - 0 kom när det endast var en minut kvar av matchen. Mazzola som åtta gånger hade fastnat i österrikarnas offsidefällor kom denna gången fri och sköt ett hårt skott i insidan av burgaveln.

Som kuriosa skall jag här återge en insändare (av en äkta Uddevallabo?) i Bohusläningen dagen före matchen:

VM-trafik i Uddevalla
Trafiken i Uddevalla har ju diskuterats en hel del. Nu sitter vi några stycken och undrar vad som skall ske efter VM-söndag. Vi tänker oss en bil på Kilbäcksgatan mot Västerlånggatan - alltså en av ambulansens och brandkåren huvudleder. Bilisten skall vidare norrut.
Hur kommer han in i de filer, som otvivelaktigt kommer att fylla genomfartslederna till bristningsgränsen? Vi undrar.
En som inte ser VM.//

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar