2022-12-16

Bohusläns regementes soldathem

Rätt svar på det föregående inlägget var Bohusläns regementes soldathem, Bilden fick jag för några år sedan av Magnus Billestedt. Det var Svenska kyrkans soldathem och stod klart 1918 men invigdes först 1920.

I andra våningen fanns kyrksalen och där gick vi kvarterets ungar i söndagsskola. I bottenvåningen var vad man närmast kan kalla det ett marketenteri, där de värnpliktiga kunde köpa fika, spela spel etc.

Jag har ett alldeles särskilt minne från soldathemmet. 1958 spelades en match i fotbolls-VM på Rimnersvallen. Brasilien mot Österrike (3-0). Ett stort koppel av brasilianska radiojournalister bevakade varje steg som det brasilianska laget tog. För att få vara i fred och få lite lugn inför matchen på Rimnersvallen hade Svenska Fotbollförbundet ordnat så att brassarna fick ladda upp i och ikring Soldathemmet.

Jag var 13 år och kompis med soldathemsföreståndarens son Bertil Dahlström och fick följa med honom in på regementsområdet. Och där gick han och jag omkring bland de blivande världsmästarna. Jag minns att det var första gången jag såg ett labyrintspel som två av brassarna spelade.

Jag fick autografer av alla spelarna och någonstans bland mina gömmor finns autografblocket med namn som Pele, Garrincha, Zagallo, Nilton Santos, Orlando m fl. Hur stort det var förstod man ju långt senare.

Pele var tre år äldre än mig och han satt på bänken mot Österrike, men jag fick ju se honom "tricksa med trasan" på gräsmattan utanför soldathemmet.

Soldathemmet revs 1979.

Några gissade att bilden i föregående inlägget visade soldathemmet Libanon. Libanon byggdes redan 1914 av Ynglingaföreningen Libanon som var en frireligiös organisation. Libanon finns kvar än idag och ser inte exakt ut som på den här bilden. Även i Libanon fanns det en kyrksal.

Libanon låg från början utanför kasernområdet vilket så klart bidrog till att Ynglingaföreningen kunde bygga så snabbt.  ///

1 kommentar:

  1. Var i Libanon 1977 under några veckor som värnpliktig hade Åke Lingborn
    som chef .Vi servade höga officerare som hade möten där.
    Soldathemmet var redan nedlagt då.
    Lars Lundgren

    SvaraRadera