2022-05-13

Stefan Bergendahl död

Stefan guidar Uddevalla Hembygdsförening under en bussresa till Västergötland.

Stefan Bergendal har avlidit efter en tids sjukdom. Han föddes den 26 april 1954 i Motala.

Han var östgöten som med tiden blev en av Uddevallas främsta historiker och guider. Han var förskollärare som sedan ville göra något annat och sökte sig till Uddevalla Hembygdsförening där han blev styrelseledamot och ordnade historielektioner och vandringar för skolklasser mm. Snart var han involverad i de flesta evenemang som gällde Uddevallas historia. Hans kulturhistoriska vandringar lockade storpublik.

Han breddade repertoaren genom att leda studiecirklar om Uddevalla och guidade även föreningar under deras bussresor. Och så skrev han boken Bergendahl berättar om Uddevalla.

För sina insatser fick han 2008 mycket välförtjänst Uddevalla kommuns kulturpris. Han var en mycket välkänd person för de flesta Uddevallabor.
Vad många kanske inte visste var att han i sin ungdom spelade fotboll i UIS. Här står han i övre raden som nummer tre från vänster.

Han avled den 23 april i Grundsund. Han sörjes närmast av dottern Elin.  //

7 kommentarer:

 1. Sååå förfärligt tråkigt! Vi är många som sörjer en hedersknyffel, dessutom kunnig på det mesta om historia, geografi och arkeologi som få!
  Ulf G. Eriksson

  SvaraRadera
 2. Beklagar sorgen

  SvaraRadera
 3. Han spred mycket glädje kring sig med sina guidade vandringar. Stefans många berättartillfällen gav oss många trevliga stunder med glada skratt. Han är mycket saknad.

  SvaraRadera
 4. Stefan arbetade också på dagis där mina barn hade ett fint stöd i Stefan.Kommer alltid att ha dig i mina tankar från den tiden men även som guid.

  SvaraRadera
 5. Man blev facinerad av hans berättarkonst

  SvaraRadera
 6. Har gått med på guidade turer, bla Vila Elfkullen, Tureborg och några därtill... Mycket sympatisk och älskvärd man. Tack Stefan, du om någon får den frid och ro du förtjänar...

  SvaraRadera
 7. Andre mannen sittande från höger i fotbollslaget ser väldigt likt ut en Polis som fanns i Trollhättan för ex anta år sedan och som jag råkat på här i Uddevalla

  SvaraRadera