2022-05-23

Fontänen som kommunen glömde

För ett par år sedan läste vi i tidningen att nu skulle kommunen satsa på fontänerna. Och det gjorde man. Exempel på det är Sörkälleparken, Margretgärdeparken, parken framför Uddevalla Centralstation (numera Gustaf B Thordéns plats) och Söderplan.

Men man har glömt det mest centrala "fontänen" vid Hansonska bron på Södra Hamngatan! Den är i lika uselt skick som den var när min familj bodde på Södra Hamngatan 16 B (Grevinnans hus) 1986-89. De senaste åren har det dessutom inte funnits något vatten i "fontänen".

Vid mina stadsvandringar passerar jag ofta "fontänen" och det är lika deprimerande varje gång. Att det kan vara så svårt!

Kommunen lägger miljoner på bygge av Rimnersbadet, Rimnersvallen och en ny brandstation. Man lägger även miljoner på att bygga om stadens gator. Men att lägga lite pengar på att snygga upp denna fontänen finns tydligen inte i tankarna.

Och detta är ingen fontän vilken som helst. Detta var ursprungligen en hämtningsbassäng för dricksvatten. Uddevallas första vattenledning i trärör från den rika Sörkällan lades ned här 1852. Plötsligt hade Uddevallaborna friskt dricksvatten ända inne i stadskärnan.  Så "fontänen" har sin historia! 

Hämtningsbassängen inrymde 21 kubikmeter. Sedan den gjordes om till fontän finns det plats för betydligt mindre vatten.

Nu har en av järnkonstruktionerna lagt av och misären blir allt tydligare.  //

3 kommentarer:

 1. Håller med Gunnar!

  Kommunberörda!
  Ta tag i detta!
  De andra fontänerna har ju blivit fantastiska smycket i staden.

  SvaraRadera
 2. Ja det är så sant, tänk va' fint det skulle bli om fontänen blir iordninggjord. Varför göra så här, glömma bort...Nej som vi säger det blir nog bra i Uddevalla när det blir färdigt - pensionären

  SvaraRadera
 3. Det är väl upp emot en miljard man lägger på rimnersområdet. Hur mycket lägger man på kultur??

  SvaraRadera