2022-02-09

"Brända tomter" i Uddevalla

Brända tomten i kvarteret Ascheberg

Vi minns alla branden nyligen i kvarteret Knape. Frågan är vad som händer nu? Det finns stor risk att det blir ytterligare en "Brända tomten" i Centrum.

Foto Bror Jakobsson. Digitaltmuseum.

Den 26 november 1985 brann byggnaden som innehöll Sandréns möbler. Jag kom själv åkande från Bulids skjutfält ner mot regementet och såg den våldsamma rökplymén som steg rakt upp. Dagarna efter branden uttalade affärsinnehavaren bestämt att affären skulle byggas upp.

Men så blev det inte och frågan är om det någon gång blir av?
Här har vi ytterligare en "Brända tomten". Någon kanske minns Kihlmans speceriaffär som låg här. Vi får gå tillbaka till 1958 eller möjligen 1959 då den beryktade pyromanen som dessutom var yrkesbrandman eller som man sa då, brandsoldat.

Brandmannen/pyromanen var ledig den här dagen men infann sig på platsen och hjälpte till med att försöka släcka branden. Det gick som synes inte. Pyromanen var verksam under åren 1958-1959.

Han erkände sammanlagt 21 bränder. En brand erkände han aldrig. Det var teaterbranden den 15 juli 1958. Vi vet ju inte om han var ansvarig för den men misstankarna var stora. Ända sedan dess har alltså den här tomten varit obebodd. Nu skall sägas att längt bort från fotografen sett låg ett hus som revs bara för att par år sedan.
En privat fastighetsägare som råkar ut för en sådan här brand har ofta inte tillräckligt med muskler att först riva och sedan bygga nytt på platsen. Då hjälper det inte om byggnaden var nog så kulturhistorisk intressant.  // 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar