2021-05-09

Landeriet Baggeby


Det här är manbyggnaden på landeriet Baggeby. Det låg vid Västgötavägen där det tills helt nyligen fanns en hundrastgård, nära Bräcke. Det ägdes av Krigsmakten och beboddes mot slutet av en av de sista indelta soldaterna vid regementet. Huset revs i oktober 1968.

Det var korpralen Norin, som var mest känd på den tiden för att han matade svanarna i Bäveån. Han gick förstås på övertid, men kunde nog inte sägas upp.  //

3 kommentarer:

 1. Herman Norin avled i mars 1958 i en ålder av 78 år. Han var regementets siste indelte soldat och var formellt i tjänst i över 60 år tills den dag han dog.

  Då Hans Majestät Kung Gustav VI Adolf besökte regementet 1955 presenterades han för Norin och de hade ett långt samtal. Konungen blev nog inte så värst imponerad av svaret han fick på frågan vad Norins arbete bestod i. Han svarade sanningsenligt att det bestod i att mata svanarna vid regementsparken.
  Per N

  SvaraRadera
  Svar
  1. Njae, han var inte den siste indelte soldaten. Den siste hette Molin eller något liknande. Vi var en delegation från regementet inklusive fanvakt som deltog i dennes begravning i Tanum någon gång på 70-talet

   Radera
 2. Norin var regementets siste tjänstgörande indelte soldat och var faktiskt yngre än
  A J Molin från Gullbringa som blev väl nästan 100 år - född 1876.
  Per N

  SvaraRadera