2021-05-11

Biopremiär för "Uddevallafilm" 14 maj

Den 20:e och 21:e februari 2020 spelades det in några scener på Gustafsberg och i Idrottshallen inne i Uddevalla.

Filminspelningen på Gustafsberg ägde rum utanför och inne i Societetshuset, som skulle föreställa en nazistisk möteslokal. Bl a deltog ett 40-tal norska (göteborgska) ungnazister som sjöng "Deutschland, Deutschland über alles" och liknande.

Dagen därpå drog filmteamet vidare till Idrottshallen där en boxningsmatch mellan huvudrollsinnehavaren och hans motståndare.

Så här beskrivs filmen av filmbolaget:

DEN STÖRSTA FÖRBRYTELSEN - BIOPREMIÄR 14 MAJ
“Gripande, välgjord och viktig.” – VG
När de tyska trupperna invaderar Norge 1940 känner sig de judiska familjerna fortfarande säkra under sitt lands beskydd.
Den största förbrytelsen är den sanna historien om en av dessa familjer. Den löftesrike boxaren Charles Braude som just träffat en kvinna han vill äkta, hans bröder Isak och Harry samt föräldrarna Sara och Benzel.
“Välgjort drama som gör avtryck.” – Filmpolitiet
I takt med att kriget eskalerar ute i Europa så förändras situationen även i Norge. En dag bestäms att deras pass ska stämplas med ett stort J och strax därpå arresteras alla judiska män över femton år för att skickas till nyupprättade norska fångläger. Den 26 november 1942 nås kulmen när hundratals judar – män som kvinnor, gamla som unga, friska som sjuka – brutalt väcks mitt i natten för att fraktas till Oslos hamn där lastskeppet S/S DONAU väntar dem. Destination: Auschwitz.
---
Filmen hade premiär på juldagen i Norge och sågs trots pandemin av 120 000 biobesökare. Utan pandemi hade den troligen lockat det sjudubbla, precis som tidigare norska WWII-filmer som Kungens val och Den tolfte mannen.
Huvudrollen innehas av Jakob Oftebro, Norges kanske populäraste skådespelare. Sitt genombrott fick han i Oscarnominerade Kon-Tiki, men framför allt känner vi svenskar honom som Carl Hamilton i tv-serien Hamilton efter Jan Guillousagentberättelser. Charles Braudes far spelas av svenske Michalis Koutsogiannakissom slog igenom med sin guldbaggenominerade roll i Det nya landet. Han har också uppmärksammats för Män som hatar kvinnor och dess två uppföljare.
---
“En sober, solid, välgjord film.” – Dagbladet
“Fängslande film om offren för judisk förföljelse i Norge.” – Aftenposten
SE TRAILERN HÄR: https://youtu.be/LmktZP-Z0RE //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar