2021-01-30

Finns kvarteret Lönner?

Jag fick frågan härom dagen: "Finns det ett kvarter som heter Lönner?" Nej, jag kunde inte komma på att det fanns ett sådant kvarter så jag sa att det gör det inte.

Men jag kunde inte släppa det riktigt så jag letade fram Adresskalender för Uddevalla stad 1947. Där finns kvarter och gatuadresser. Och si, där hittade jag kvarteret Lönner. Gatuadresser i kvarteret var Stora Nygatan 19, 21, 23 samt Lillgatan 1. Och på den här kartan från 1940 hittade jag det.
Idag är det en parkeringsplats och kvartersnamnet är borta. Stora Nygatan östra sträckning har också bytt namn till Färgaregatan.

Vem var då Lönner som fått ett kvarter uppkallat efter sig? I Uddevalla stads historia del III finns tre med det namnet. Carl Lönner stadsläkare, Alexis Lönner köpman och ledamot av drätselkommissionen samt Nicolaus Lönner handlare. Av dessa skulle jag tro att det handlar om Alexis. Med det finns ju fler med namnet Lönner.

Många äldre Uddevallabor minns säkert major Gustaf Lönner på Emaus. Det var hans dödsbo som sålde Emaus till Uddevalla stad.  //

2 kommentarer:

  1. Fanns det inte Lönnerska Huset i korsningen Norra Drottninggatan - Kungsgatan (Östra hörnet).
    Vidare Lönnerska magasinet som senare blev Kampenhofs magasin, i korsningen av Kungsgatan - Västerlånggatan (norra hörnet).

    SvaraRadera
  2. Västgötavägen 4 låg också i kv Lönner. Ett stort brunt trähus med många lägenheter. Mot Västgötavägen fanns en stor trädgård.

    SvaraRadera