2021-01-22

Branden i gamla tändsticksfabriken i kvarteret Herrnhut

Foto Anders Fjell

Javisst är det storbranden i gamla tändsticksfabriksbyggnaden. Det var i företaget Grundéns regnkläder som branden började på eftermiddagen fredagen den 9 december 1983. För egen del minns jag att jag skulle ta emot de värnpliktiga på Idrottsplutonen för veckans permissionsuppställning. Normalt sett skulle beväringarna ha bråttom att komma hem. Men när jag ut i korridoren så fanns ingen på plats i korridoren. När jag tittade in på ett av logementen fick jag se att beväringarna hängde i fönstren och tittade ner mot stan. Jag tittade och fick också se det svarta molnet som väl bestod av rök från brinnande regnkläder.

Foto Lars-Erik Hammar

Branden var ett halvår innan Bohusläns museum skulle invigas och museet var i mångt och mycket en byggarbetsplats som framgår av bilden.  Båda fotograferna var anställda på museet.  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar