2020-07-01

Herman Zetterbergs födelsedag

Idag var det styrelsemöte i Herman Zetterbergs stiftelse. Av tradition försöker vi ha detta möte på hans födelsedag den 1 juli. En av mina uppgifter som förvaltande direktör för Gustafsbergsstiftelsen är att sätta en blomma på hans grav denna dag och det gjorde jag efter styrelsemötet. Det var trettonde året jag gjorde det och om gud vill så blir det ett år till.
I graven ligger förutom Herman Zetterberg hans första fru Kitty som dog 1955. Därefter gifte han om sig med Ulrika Lyttkens. Lyckan blev kortvarig ty hon dog i januari 1963 två månader innan Herman själv dog.

Båda fruarna ligger således i graven och det gör även sonen i första äktenskapet Erland Zetterberg. Erland överlät gravrätten till Herman Zetterbergs stiftelse för några år sedan.

I sitt testamente avsatte Herman Zetterberg 75 000 kr till en stiftelse för främjande av Bohusläns kultur. Danske bank har genom åren förvaltat stiftelsens kapital väl och varje år kan ett par hundra tusen kronor delas ut till projekt enligt stiftelsens ändamål.
Nationellt är Herman Zetterberg mest känd som Sveriges justitieminister i Tage Erlanders regering 1945 - 1957.  //

1 kommentar:

  1. Tack för att traditionen fortsätter! /Karin, Hermans barnbarn

    SvaraRadera