2020-07-02

Ett besök vid 0509 Anderssons grav

Idag besökte jag brottaren Frank Anderssons grav på Håjums begravningsplats i Trollhättan och satte ned en blomma. Min guide var Tommy Andersson, Franks äldre bror. Vi har fått kontakt med varandra genom inspelningarna av en TV-dokumentär om Frank i två delar som kommer till hösten. Det är produktionsbolaget Mastiff som spelar in programmet för TV4.

Båda Tommy och jag har blivit intervjuade i programmet. Min roll är ju att jag var Frank Anderssons plutonchef då han gjorde värnplikten på regementets idrottspluton 1981-82. Min bild av Frank är nog ganska annorlunda än gemene mans, vilket säkert kommer att framgå i dokumentären.

TV-teamet kom till I 17 och intervjun gjordes på officersmässen för några veckor sedan. Där intervjuades även brottaren Christer Gulldén, som var Franks främste konkurrent på brottarmattan.
Tommy beskrev den dragkamp om var Frank skulle begravas som ägde rum. Det blev två begravningsceremonier, en i Stockholm och en i Trollhättan, innan dragkampen avgjordes. Och jag tycker att beslutet att Franks grav skall vara i Trollhättan var helt rätt.
Frank föddes i Trollhättan den 9 maj 1956 och avled på Karolinska sjukhuset i Stockholm den 9 september 2018. Frank hade opererats för en hjärtåkomma. "Operationen gick bra, men patienten dog!", som Tommy uttryckte det idag.  //

4 kommentarer:

 1. Det skall bli intressant att ta del av den dokumentären.

  SvaraRadera
 2. Frank gick årskursen före mig på Lyrfågelskolan. Flera ur hans klass mobbade mig ganska kraftigt, dock inte Frank.

  SvaraRadera
 3. Hej, vet ni om Frank är jordbegravd, mvh PG , denna legend , vill i så fall lägga en mängd med Rosor på hans grav , ❤️❤️❤️

  SvaraRadera
 4. Patrik Gårdman2020-12-29 20:40

  Är Frank jordbegravd, ❤️❤️❤️

  SvaraRadera