2019-12-12

GUTE är ute på irrfärder

GUTE som har varit en välbekant syn i hamnen har nu gett sig av - igen. På morgonen den 10 december lämnade hon Uddevalla och gick sedan söderut i Kattegatt i riktning tyska Kiel. Hon gick sedan i Kielkanalen till Cuxhaven och därefter till nederländska Eemshaven, som ligger i närheten av Groningen.
Dit kom hon i morse vid halvåttatiden. Efter bara fyra timmar stävade hon ut igen och har nu som mål Paldiski, som är en liten hamnstad i Estland nära Tallin. Efter att på vägen till Eemshaven ha gått öster om Jylland ser det nu ut som att hon kommer att gå väster om Jylland och in i Kattegatt igen. På det sättet kommer hon att ha gjort ett helt varv runt Jylland.

Uppenbarligen har hon hämtat en last i Eemshaven som har "rullat" ombord. Hon är ju ett rorofartyg (roro = roll on roll off) och att hon nu rundar Jylland i stället för att gå närmaste vägen  tillbaka genom Kielkanalen tyder på att hon är tungt lastad.

Uddevallabloggen kommer att följa henne på sin färd och det skulle inte förvåna mig om vi snart ser henne komma tillbaka till "hemmahamnen" Uddevalla.  //

1 kommentar:

  1. Kiel-kanalen har ett tillåtet djupgående på 9,5m. Gute har angivet 4,3m så det finns nog en annan förklarning

    SvaraRadera