2019-12-07

Berguv ikväll

Insänt av Jan Uddén:

Ikväll (ca 20.30 pumpade den igång) och jag och Sofie undrade vad det var för taktfast läte som hördes in till vårt kök i Herrgården. Det var en Berguv som ropade i månskenet, någonstans mellan Hästepallarna och Gustafsberg.

Det kraftfulla lätet kan höras flera kilometer över sjön. Eftersom berguven åter minskar i hela Sverige, efter ett framgångsrikt uppfödningsprojekt (Projekt Berguv sydväst), är det extra roligt att kunna höra den i Uddevalla.

Berguven har gradvis övergivit landsbygden och flyttat till sta'n. Varför ? Sannolikt för att råttorna svälter på landsbygden, men frodas i urban miljö. Dessutom äter den fiskmåsar på sommaren och kajor och kråkor under vinterhalvåret som det ju också finns gott om i Uddevalla. Jag har fått rapport om ropande berguv från trakterna av Rimnersvallen för ett par månader sedan. Detta kan möjligen vara samma uv.

Bifogar en bild från berget vid Margretelund, som Majsan Ågren upptäckte när hon stod och strök kläder i köket, då det bröt ut panik bland traktens skator och kråkor.
/Janne Larus  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar