2019-09-30

Krigsseglarmonumentet flyttat - igen

Den 17 maj 1944 skrev Bohusläningen: "Två förnämliga ankare på 1½ ton, från slutet av 1700-talet, ur Byfjordens djup." Vilket skepp dessa två ankare kom ifrån tror jag aldrig är klarlagt men de hittades vid muddring.

Det var dåvarande hamnkaptenen Tor Carlsson som kämpade för att ankarna skulle ingå i ett krigsseglarmonument till minne av omkomna Uddevallasjömän. Tio år senare, den 7 augusti 1954, rapporterar Bohusläningen att ankarna är på plats på norra sidan av hamnkanalen intill Västerbron.

Sedan vet vi att de flyttades till södra sidan, strax väster om gamla badhuset. Där fanns de i flera år innan de slutligen fick sin nuvarande plats tillbaka på ungefär samma plats som de från från början hade.

Och nu har de alltså flyttats igen, men bara en liten bit. Det är för att skyddas mot de pågående släntningsarbetena vid Ångbåtskajen. Men ankarna verkar vara i dåligt skick om man tittar närmare. Ett järnband har glidit ner och jag hör från sådana som är mer insatta än jag att ankarna är i behov av att renoveras.  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar