2019-07-29

Stockholmsbesöket 25 - 28 juli

Ja, som kanske en del förstod så har hustrun och jag tillbringat några dagar i Stockholm. Fast resan dit och tillbaka vill jag helst glömma då det var ersättningsbuss mellan Skövde och Göteborg, i båda riktningarna. Lägg därtill att chaufförerna var inkompetenta och hittade inte trots att det finns moderna hjälpmedel som GPS.

När vi är ute och nöjesreser så blir det av naturliga skäl mycket museibesök. Ett besök vid Karl XII:s sarkofag i Riddarholmskyrkan blev förstås ett måste. Vi har båda två arbetat mycket med Karl XII:e det senaste året.
För egen del var förstås Karl XII:s likfärd som vi arrangerade den 15 december 2018 en höjdpunkt. Den 2 januari 1719 fortsatte likfärden från Uddevalla mot Stockholm och Riddarholmskyrkan där han sedermera begravdes.
Vi försökte komma på vilka kungar och drottningar som varit i Uddevalla och på Gustafsberg. Och det var ganska många. Här är Karl XIV Johans (Jean Baptiste Bernadotte) och hans hustru Desiderias gravar i det Bernadotteska gravkoret.

17 kungar ligger begravda i Riddarholmskyrkan.
I fem år var Nationalmuseum stängt för renovering. Och det har kostat massor med pengar kunde man ana när man gick och tittade på materialval mm. För egen del var förstås ett besök vid Cederströms Karl XII:e-tavla ett måste. Stockholmarna gillar inte att man nämner att tavlan på Nationalmuseum är en kopia av originalet som hänger på Göteborgs Konstmuseum.

På Nationalmuseum hittar man också den här skulpturen av en av Uddevallas stora söner, ärkebiskop Anton Niklas Sundberg. I dag är han väl mest känd för att ha givit sitt namn till kvarteret Sundberg.

Vaktavlösningen vid kungliga slottet lockar alltid många turister så även när vi råkade passera. Och att det nu finns både tjejer och killar i Försvarsmakten är något man börjat vänja sig vid.  //

1 kommentar: