2018-02-22

Två ångerfulla ynglingar inför rätta för skadegörelsen på Strandpromenaden

Det var två mycket ångerfulla ynglingar som stod inför rätta i Uddevalla Tingsrätt idag. De hade sina föräldrar med som stöd. De erkände utan omsvep att de var de skyldiga till skadegörelsen som inträffade natten till den 23 april i fjol. Någon annan förklaring än att det var en fyllegrej som urartade hade de inte.

De hade varit på en fest på Lindesnäs och i samband med det druckit en hel del alkohol. Där blev det bråk och de blev mer eller mindre utkastade. Detta skall ha triggat igång dem och de fick idén att riva omkull lyktstolparna på Strandpromenadens trädäck. Den ene ynglingen beskrev hur de hade stått på var sin sida av respektive lyktstolpe och vickat våldsamt på dem fram och tillbaka

Den ene ynglingen var under 18 år vid brottstillfället och den andre över 18 år. Det har viss betydelse vid straffutmätningen.

Diskussionen i tingsrätten idag kom mest att handla om skadeståndets storlek där försvarsadvokaterna gjorde sitt bästa att ifrågasätta kommunens anspråk.

- Var det verkligen nödvändigt att köpa in tre tumstockar för reparationsarbetet?
- Var det verkligen nödvändigt att stänga av hela Strandpromenaden då det väl gick att går förbi de nedrivna lyktstolparna?
- Behövde kommunens och Uddevalla Energis personal så många timmar för reparationsarbetena som kommunen gjorde anspråk på.

Den typen av frågor ställdes till enhetschefen för gatuavdelningen som vittnade i målet.

Ynglingarna motsatte sig inte att de skulle straffas för de det gjort och de hade till och med varit uppe på kommunen och bett om ursäkt för tilltaget.

Dom i målet meddelas den 8 mars kl 11.

Uddevallabloggen återkommer då domen är meddelad.  //

2 kommentarer:

  1. Av referatet verkar försvararna ha ägnat sig åt riktigt tramsig advokatyr avseende skadeståndet. Ibland är det bäst för klienten att fullfölja pudeln hela vägen.

    SvaraRadera
  2. Bra av killarna att erkänna utan snack och att be om ursäkt för vad dom gjort, det är väl inte så
    vanligt i rättegångar idag.
    Undrar också lite hur advokaternas faktura ställer sig i förhållande till U-a Energi och Kommunens anspråk för timmar och tumstockar.

    SvaraRadera