2018-02-19

Backamo och Bohusläns Regemente 2.0 - ny uppdaterad bok

Foto Harald Hansson

Backamo och Bohusläns regemente 2.0 skildrar hur möten på heden och lägerplatsens flyttning förändrade förutsättningarna för bygdens folk och för verksamheten vid Bohusläns regemente.

Ungdomsmöten, midsommarfester, mässliv och dryckesvanor berättar om fritid och sysselsättning
mellan och efter övningspassen. Sånger och marschvisor får en fyllig presentation i ett eget kapitel.

Krigstidens fångläger, som omvandlades till interneringsläger 1945, ger flera bilder av hur kultur och meningsfull sysselsättning under ett halvår gjorde livet drägligt för de drygt 1200 militärer som upplevt krigets fasor. Två interner rymde och klarade sig från utlämning.

Boken Backamo och Bohusläns regemente 2.0, är en detaljerad skildring av den välkända exercisplatsen ur många synvinklar, inte bara militära. Människoöden påverkades av Backamo på många olika sätt.

Det mest gripande i denna version 2.0 är den tyske soldaten Häfeles upplevelse av sin tid som intern på Backamo. Franz Häfele rymde från Backamo 30 nov 1945, vandrade till norska gränsen  åkte tåg till Halden f.v. b. till Oslo, kolångare till Tyskland och tåg genom ett krigshärjat land och var tillbaka på hemorten i april 1946.

Det är en tänkvärd berättelse som skildrar det andra världskriget ur en "förlorares" perspektiv. Vem är fienden och vem är bara människa?

Denna kompletterade och uppdaterade upplaga om Backamo och Bohusläns regemente som ursprungligen publicerades 1996 har tillkommit genom samarbete mellan tre Backamo vänner, J O Rune Hasslöf samt S. Lennart Gabrielsson och Per Norberg f.d befäl vid Bohusläns regemente.

Regementet nedlades 1992, Backamo lever vidare.

J O Rune Hasslöf kommer klockan 13:00 torsdag den 22 februari vara på Bohusläns Försvarsmuseum i Regementsparken för att presentera boken. Välkomna!   //

1 kommentar:

  1. En bok jag kan rekommendera,,, En spännande läsning om flykten till Tyskland,,

    SvaraRadera