2015-12-11

Arkitekturpris och byggnadsvårdspris delades ut

Pristagarna Bengt Nilsson, Thomas Voghera, Patric Westdahl, Zeidi Ström och Roger Johansson framför pepparkakshusen som byggts upp med de vinnande husen som förebild.
Pristagarna Bengt Nilsson, Thomas Voghera, Patric Westdahl, Zeidi Ström och Roger Johansson framför pepparkakshusen som byggts upp med de vinnande husen som förebild.
PRESSMEDDELANDE:

"På torsdagen delades arkitekturpriset och byggnadsvårdspriset ut till årets pristagare. Företrädare för fastigheten Lancaster 6, Biostaden Uddevalla och för Gustafsbergsstiftelsen fick ta emot plakett, diplom och blommor.

Priserna delades ut på samhällsbyggnadsnämndens sammanträde av Gunilla Magnusson, ordförande, som också läste upp motiveringen till vardera pristagaren.
Arkitekturpriset går till Biostaden Uddevalla, fastighet Lancaster 6, som ägs av Citypark Lancaster där Svenska Bio är hyresgäster. Samhällsbyggnadsnämndens motivering till arkitekturpriset: ”Virrvarrliknande fasad och glasklara regler har gett Uddevalla ett filmpalats.”

Thomas Voghera, arkitekt, fick tillsammans med Patric Westdahl, projektledare Citipark och Bengt Nilsson, tidigare platschef för Svenska Bio, ta emot arkitekturpriset.
- Skisserna till det här huset kom till lätt och huset är väldigt likt de första skisserna, sa Thomas Voghera.
- Det är jätteroligt att få den här utmärkelsen, sa Patric Westdahl.  
Byggnadsvårdspriset går till Societetshuset på Gustafsberg, som ägs av Gustafsbergsstiftelsen. Samhällsbyggnadsnämndens motivering till byggnadsvårdspriset: ”I din återupprättade forna glans kan nu många ta sig en dans.”

- Det är roligt att få credit för det vi gör, vi jobbar verkligen för att få hela Gustafsbergsområdet att bli bra, sa Zeidi Ström, vice ordförande i Gustafsbergsstiftelsens direktion, som tog emot priset tillsammans med ledamoten Roger Johansson.

Efter prisutdelningen fick pristagarna se de två pepparkakshus som byggts upp med de vinnande husen som förebild i skala 1:100. Pepparkakshusen står vid miljö och stadsbyggnadsförvaltningens entré i Stadshuset.

Pristagarna kommer att få ta med sig pepparkakshusen hem dagen innan julafton. Pepparkakshuset som föreställer biostaden kommer att placeras i biostadens foajé, liksom plaketten över arkitekturpriset. Plaketten över byggnadsvårdspriset kommer att placeras inne i Societetshuset."

Tilläggas kan att undertecknad inte kunde delta vid prisutdelningen pga begravning. //

3 kommentarer:

 1. Ger Gunilla Magnusson pris till sig själv??? Det var ju hon som genomdrev ändringen av gavlarna på entren till att byta från bättre isolerade vita gavlar till glassektioner, det var ju väldigt miljövänligt!! Man kan misstänka att hon gått i lära hos MPspråkröret Åsa Romson som bottenmålade sin båt med miljöfarlig färg.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, det är ju klart, vi skulle ju kunna ha väldigt bra isolerade hus om vi struntade i fönster helt och hållet. (ironi)
   Biostaden och Societetshuset på Gustafsberg är riktigt fina och väl värda att premieras!
   Mvh Ove

   Radera
  2. Det var ju redan fönster på hela framsidan, räckte inte det???

   Radera