2023-04-10

Sveriges alliansfrihet inleddes i Uddevalla

 

Kronprins Karl Johan (Jean Baptiste Bernadotte)

I dessa tider då Sverige står på tröskeln till NATO har man ofta hört från dem som är emot ett medlemskap i NATO: Sveriges alliansfrihet har tjänat oss väl.

Det har talats om att Sverige har varit alliansfritt i mer än 200 år och på så sätt lyckats stå utanför både första och andra världskriget. Inte minst vi som har jobbat inom Försvarsmakten vet att det har varit si och så med alliansfriheten.

Men alla kanske inte vet att Uddevalla spelade en viktig roll för denna alliansfrihet för drygt 200 år sedan.

I boken Historien om Uddevalla av Ulf G Eriksson, Lennart Karlsson och undertecknad beskriver vi händelserna så här:

Aldrig tidigare, eller senare, har det glänst så mycket från så många i Uddevalla som när staden stod värd och utgjorde utgångspunkt för Sveriges erövring av Norge.

I oktober 1813 vann kronprinsen Karl Johan (Jean Baptiste Bernadotte) och den svenska armén slaget vid Leipzig. Napoleons herravälde över kontinenten var i stort sett brutet och danskarna tvingades till freden i Kiel i december. Där tillerkändes Sverige rätten till Norge, som en kompensation för förlusten av Finland 1809.

Norge, som varit ett danskt lydrike i mer än 550 år såg nu sin chans och den 17 maj 1814 förklarade norrmännen sig självständiga. Detta kunde inte accepteras av Sverige.

Den heta sommaren 1814 passerade därför den största armé någonsin Uddevalla och en stor del av denna inkvarterades dessutom i den stackars staden. Till dessa kom sedan ett stort hov, med kung Karl XIII, drottning Hedvig Elisabet Charlotta, kronprinsen Karl Johan och hans son Oscar i spetsen, samt regeringspersonal och en lång rad utländska sändebud.

Den 21 juli anlände Karl Johan som inkvarterades i handelsmannen Lars Wennerbergs hus vid torget, nuvarande rådhusets västra flygel.


Hans bud till de trilskande norrmännen var att de måste ge upp sin nyligen i Eidsvoll antagna författning. Några dagar senare fick han ett brev från Frankrike som kan ha spelat en avgörande roll i Norges framtid. Kronprinsens väninna, författarinnan madame de Stael, vädjade till denne att acceptera den norska konstitutionen samt att bara besätta den norska tronen.

Kronprinsen lät sig uppenbarligen bevekas av brevet och hans sista bud innan krigståget mot Norge blev att landet skulle tillåtas ha en egen riksdag, stortinget. I själva verket blev det så att Norge fick långt större möjligheter att bestämma själva än det fått under sin danska tid.

Lördagen den 23 juli anlände den gamle kungen och dagen efter drottningen med sina respektive hov. Att det rörde som om stora följen illustreras av att bara drottningens karavan bestod av sexton heltäckta och lika många halvtäckta vagnar. Till dessa kom vagnarna med bagaget.

Kung och drottning inkvarterades i det Åbergska huset som låg på torgets sydvästra hörn. I detta behövde den gamle skröplige kungen inte gå i några trappor. Kungshuset, som i dag ligger på samma plats, har fått sitt namn efter kungabesöket. Kungen följde trots sin skröplighet anfallet mot Norge och under tiden fördrev drottningen tiden med att bada kurbad och idka sällskapsliv på Gustafsberg. Där hade direktionen låtit uppföra ett nytt badhus för varma bad och detta frekventerades flitigt av alla tillresta. I själva verket blev dessa intensiva sommarveckor på Gustafsberg startskottet för Sveriges första badort.

Medan armén angrep Fästningsbyn i Fredrikstad från landsidan attackerades denna från älvsidan av den svenska flottan. Efter fästningens fall tog sig svenskarna norrut mot Oslo och sedan slaget vid Moss slutat med norsk förlust beslöt prins Kristian att avstå från Norges tron.

Den 30 augusti återkom Karl Johan till Uddevalla och redan samma dag hölls tacksägelsegudstjänst i kyrkan med hela kungahuset, regeringen, generalstaben och hovet. På kvällen var staden upplyst till fest och på torget dubbade kungen såväl krigsmän som uddevallabor till riddare. Bland andra dubbades hjältarna från det finska vinterkriget, amiral Puke (slaget vid Viborg) samt general Adlercreutz (slaget vid Lappo) till grevar. Sedan denna dagen har Sverige levt i fred.

Boken Historien om Uddevalla finns att köpa på antikvariat samt att låna på bibliotek. 

Och just nu kan man höra en podd på SR Play om den svenska alliansfriheten.   ///

4 kommentarer:

  1. Lysande beskrivning på Uddevalla historia!
    //Gert

    SvaraRadera
  2. Verkligen en intressant berättelse om vår historia. Tack Gunnar

    SvaraRadera
  3. Mycket intressant historia, tack!
    Staffan Fenander

    SvaraRadera
  4. Eddie Hansson2023-04-30 12:07

    Fantastiskt! Detta har jag aldrig läst om tidigare. Ger mersmak att läsa mer👍😁

    SvaraRadera