2023-02-10

Teaterbranden

Många känner till teaterbranden den 15 juli 1958. Men, den här bilden är inte så vanlig. Teaterbranden inträffade mitt i en period av pyromandåd 1958-59. Hösten 1959 åkte han fast. Det visade sig att han var yrkesbrandman. Dåvarande mångårige brandchefen Eric Ström tog mycket illa vid sig att det var en av hans egna "gubbar" som var pyroman.

I början av 1990-talet då jag utbildade mig till arkivarie tillbringade jag en vecka på Landsarkivet i Göteborg. Där hittade jag polisutredningarna från alla Uddevallabränderna. Pyromanen erkända alla bränder utom teaterbranden. Polisen trodde honom inte men kunde inte bevisa något då han nekade. Så man förklarade att orsaken till branden var okänd.   ///

2 kommentarer:

  1. Hans arbetskamrater hade börjat fatta misstankar mot honom. Minns du om det fanns anteckningar om det i polisutredningen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det minns jag inte. Det var 30 år sedan jag läste polisutredningarna, men jag har hört rykten om det.

      Radera