2023-01-04

Svenskholmarna

Då sa  man Svenskholmarna. Idag säger vi Svenskholmen. 1936 började man bygga en väg ut till Svenskholmarna och anlade där en simstadion, som vi ser på bilden. I förgrunden ser vi taket på damernas omklädningshytter. Där går idag Strandpromenaden.

Beväringar från I 17 fick lära sig simma vid Svenskholmarna. Då cyklade man plutonsvis hit från regementet. Senare byggde regementet en egen simstadion i Bjursjön. 

Och ännu senare plansprängdes Svenskholmarna och blev platsen för ett flertal oljecisterner.   ///

7 kommentarer:

  1. Hopptornet blåste väl ner i en vinterstorm i slutet på femtiotalet eller början av sextiotalet om jag inte minns fel!
    Göran N

    SvaraRadera
  2. Jag jobbade på Skånska Cement gjuteriet (Skanska) som arbetsledare 1963 och vi sprängde bort Svenssonsholmarna där jag badat som barn. Jag tyckte att det var konstigt att de skulle ersättas med oljetankar. Jan L

    SvaraRadera
  3. Jag tror att simstadion invigds år 1939.
    Hopptornen rasade in hård vinterdag år 1961.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bohusläningen 1961-02-08 Värsta stormen sedan 1917. Hopptornet på Svenssonsholmarna vid Skeppsvikens bad rasade. Väder.

      Radera
  4. Där hyrde ut kanadensare och så var det en liten kiosk som brevbärare Donald och en som hette Sahlin drev

    SvaraRadera
  5. Hans Hallin2023-01-07 16:02

    Lars Broberg och jag besteg hopptornet en kall vinterdag, jag tror att det var en söndag. Vi stod högst upp och tittade på utsikten i fem minuter. Sedan gick vi ner. Två dagar senare kunde vi chockade läsa i Bohuslänningen att tornet rasat genom isen och låg på botten.Om det var 1961 var jag tolv år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så här skrev Bohusläningen:
      1961-02-08 Värsta stormen sedan 1917. Hopptornet på Svenssonsholmarna vid Skeppsvikens bad rasade. Väder.

      Radera