2023-01-23

Postdiligensen till Morokulien


 Så skrev Bohusläningen 1959-11-16: "Halva Uddevalla vinkade av diligensen till ""Morokulien"".

Som några kommenterat så var detta postdiligensen till Morokulien. Det var ett jippo som den kände radio- och senare TV-profilen Lennart Hyland stod bakom. På den tiden lyssnade alla på radio och Lennart Hyland var mycket stor.

I Wikipedia hittar jag detta om Morokulien:

Namnet Morokulien lanserades 1959 av Lennart Hyland, Sverige och Randi Kolstad, Norge, i samband med ett radioprogram som hette Över alla gränser. Namnet kommer av det norska ordet moro och det svenska ordet kul, som har samma betydelse (moro & kul i en = moro-kul-i-en).[2] Namnet uppfanns av Bertil Perrolf eller Per Løken - "Margarinkungen".

De svenska och norska statsministrarna (Tage Erlander och Einar Gerhardsen) erkände på lördagskvällen den 3 oktober 1959 Morokulien som Nordens nya stat, Sveriges Radios och Norsk Rikskringkastings land. Livslängden var dock bestämd till en vecka. Staten Morokulien kunde bland annat stoltsera med världens enda internationella postverk. Den nya staten fanns med i radioprogrammet Över Kölen.

Morokulien utropades som egen stat, och Hyland åtog sig snabbt rollen som statschef. Drottning Alfhilde av Morokulien avlade 1959 ett statsbesök i den värmländska Republiken Åsen. Den sittande presidenten i Amatörradioriket Morokulien heter Odd, han utsågs 2009. Under jubileet 2009 kröntes även Lars-Gunnar Björklund till "Kung över fredsriket" under namnet Lars I Gunnar. Hans valspråk var För Morokulien i alla tider. Detta betyder att Morokulien är både en fiktiv republik och monarki. Dessvärre avled konungen den 30 november 2012. Dessförinnan hann han utse en Riksminister och en Förflyttningsminister.

Marken såldes av Svenska Freds till Eda kommun och av Norges Fredslag till Eidskog kommune år 2005.

Den 16 augusti 2014 firades 100-årsjubileet av fredsmonumentets uppförande samt 200-årsminnet av freden mellan Sverige och Norge.[3] Talman Per Westerberg och Norges Stortingspresident Olemic Thommessen närvarade under firandet och på plats fanns även Värmlands läns landshövding[4] Kenneth Johansson och Sigbjørn Johnsen, landshövding i dåvarande Hedmark fylke i Norge. Vid en ceremoni avtäcktes också en fredsklocka[5], skänkt av World Peace Bell Park i Hwacheon i Sydkorea. Det har gjorts tre fredsklockor, som symboliskt ska ringa för fred tillsammans: denna på Fredsplatsen i Morokulien, en på Voksenåsen i Oslo och en i World Peace Bell Park i Sydkorea.

Om jag minns rätt startade en postdiligens i Sverige, från Uddevalla, och en från en norsk ort. De sammanstrålade i Morokulien. I den svenska diligensen färdades den kända sångerskan/skådespelaren Sonja Stjernquist. Hon var det stora dragplåstret där hon satt på kuskbocken och vinkade åt publiken. 

Och jodå! Det var många Uddevallabor på plats längs färdvägen. Själv var jag utanför Hallavägen vid Västgötavägen. Vad som aldrig framkom i media var att hon hoppade av diligensen i närheten av Bräcke vägskäl (Blomsterlandet) och åkte bil resten av vägen till några kilometer hitom Morokulien.  ///

4 kommentarer:

 1. Funderar bara över datumet 16/11? Grabbarna i förgrunden i kortbyxor, personerna på trottoaren även de lättklädda. För mig syns bilden varit tagen tidigare på året...

  SvaraRadera
 2. Det måste vara fel. Det var på sommaren. / Gunnar

  SvaraRadera
 3. Kommer ihåg att jag var med i en sångkör som sjöng på torget när postdiligensen var där. Det var svinkallt och ingen som gick i kortbyxor.

  SvaraRadera
 4. Många minns att sommaren 1959 var väldigt varm . Folk gick lättklädda
  minst hela september månad.
  Lars Lundgren

  SvaraRadera