2022-10-29

Så dog Anders Knape

Den här boken av Jan Malmstedt har nyligen kommit från tryckeriet. Jan Malmstedt är författare och journalist och har varit i kontakt med mig angående vad som finns i Gustafsbergsarkivet om Anders Knapes död. 

I arkivet finns mycket men ingenting om hur Anders Knape dog. Anders Knape testamenterade tillsammans med sin hustru Catharina Hegardt hela sin egendom 1772 till en barnhusinrättning som blev Sveriges första internatskola. Stiftelsen lever för övrigt vidare och fyller 250 år i år.

Boken handlar som rubriken lyder om doktorerna på Drottningholm. En av dessa var Nils Skragge som 1783 blev provinsialläkare i Uddevalla. Och det blev han som kom att få ta hand om Anders Knape då han blev sjuk. 

Malmstedt har i sin arkivforskning funnit brev från Skragge till en av den tidens stora potentater, Abraham Bräck, samt notisen om Knapes död i dödboken. En omfattande del av boken handlar om Nils Skragges försök att bota Anders Knape. Men det var förgäves. Knape avlider under svåra smärtor den 26 oktober 1786.

Boken ger ny kunskap om en av Uddevallas stora söner och finns att köpa bl a på Adlibris, Bokus m. fl.  ///

2 kommentarer: