2020-06-07

Två ordföranden för Ljungskile SKIgår på nationaldagen hade jag nöjet att äta lunch på Gustafsbergs badrestaurang med min barndomskamrat Bo Fagerberg och min gamle klasskamrat från realskolan Erland Holmdahl. Bo Fagerberg, legendarisk ordförande och styrelseledamot i den framgångsrika klubben har nu avtackats för sina insatser för LSK. Nuvarande ordföranden Erland Holmdahl hade bjudit in honom och undertecknad till lunchen.

Det blev förstås oerhört mycket samtal kring LSK:s makalösa framgångar inte minst klubbens klättring i seriesystemet från division 5 till allsvenskan. Den resan överträffade till och med författaren Max Lundgrens böcker om klubben Åshöjden BK, som ju aldrig gick hela vägen till allsvenskan. Och givetvis sällade sig Max Lundgren till gratulationerna för denna bedrift när LSK på bortaplan besegrade Umeå FC och gick upp i allsvenskan.

Bosse Fagerberg missade dock hela dramatiken när klubben gick upp i allsvenskan. Han hade bevittnat när Umeå FC vunnit med 0-1 på Skarsjövallen och LSK var tvungna att slå Umeå på bortaplan och hade en sedan länge inplanerad flygresa till USA. Att hans klubb skulle lyckas fanns inte på kartan. Så vid en mellanlandning på en flygplats i USA ringer han hem och tappar fullständigt hakan när han får veta att LSK gått upp i allsvenskan

Bosse kom in i klubben på 1970-talet och blev dess ordförande 1978 och har sedan dess slitit något oerhört för klubben. Han har satsat mycket egna pengar och inte minst eget arbete. Många gånger har ekonomin i klubben hängt på en skör tråd men på något sätt har situationen alltid räddats.

Vid sidan om fotbollsintresset är Bosse mycket intresserad och därtill kunnig i historia.

Sportjournalisten Erik Niva kom i dagarna ut med en podd om Ljungskile SK. Niva jämför Bosse med Blåbärskungen i Åshöjdenböckerna.

Mest kända i klubbens historia är förstås fotbollsfamiljen Wålemark. Lyssna på Erik Nivas podd genom att klicka på nedanstående länk.

https://poddtoppen.se/podcast/1484354859/when-we-were-kings/33-ljungskile-sk-199697

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar