2019-11-28

Gerhards ost flyttar in i historiskt hus - nyöppning på fredag kl 11.

Fredag kl 11 öppnar Gerhards ost sin nya affär på Kålgårdsbergsgatan. Han flyttar således ett hundratal meter från saluhallen i gamla Sparbankshuset.
Här öppnar Gerhards ost på fredag. Det är minsann ett hus med historia.

Hegardt 10 på Kålgårdsbergsgatan 7 tänker man kanske inte så mycket på när man går förbi det. Men stannar man upp och granskar det närmare blir det väldigt intressant. Huset är byggt 1860, dvs efter den stora kvartersbranden 1859 som ödelade fem kvarter.


Samfundet Myrstacken, som bl a stod bakom flera av de stora skogsodlingsprojekten runt Uddevalla, bildades här 1878 i ett vindsrum hos bagare Wahlgren. Speditören H F Andersson lät 1911 bygga om huset i jugendstil. Hans dotter Elsa öppnade 1925 en frukt- och blomsteraffär i huset.


Guldsmeden Harald Linder har gjort kopparplåtarna på fasaden.


 Det här blåa tapetmönstret i 1800-talsstil återfanns i lokalen. Den kan man nu köpa nytillverkad från Lim- & Handtryck i Mölndal. Vi har den också på Gustafsberg, närmare bestämt i Slottet som renoverades för sju år sedan.
Uddevallabloggen besökte den blivande affären i tisdags. Då pågick ett intensivt arbete med inredningen av affären. Den stora frågan var: "Skulle den beställda kyldisken hinna fram i tid?". Och jo, det gjorde den så det mesta är klappat och klart för öppnandet av ostaffären på fredag.
Och längst in i affären finns det en rum med plats för ett 20-tal personer. Här kan man ta en paus, en kopp kaffe från Smögens kafferosteri och så klart smaka på butikens goda ostar.

Den som haft möjlighet har på Facebook kunnat följa arbetet med att iordningsställa lokalerna i det gamla huset. Vad jag förstår har det varit ett fantastiskt samarbete mellan fastighetsägaren och den nye hyresgästen.  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar