2019-11-09

Fem nya Gustafsbergsstipendiater

Från vänster Sigurdur Andersson, Emma Magnusson (sittande), Linda Ek Fliesberg. Lennart Björk, vice ordförande Gustafsbergsstiftelsen samt Hanna Lindblom.

Idag var det högtidlig stipendieutdelning i Skolhuset på Gustafsberg. Fem nya stipendiater utsågs varav fyra var närvarande vid stipendieutdelningen. Dessa är:

Sigurdur Andersson, Uddevalla, Kandidatprogrammet i Sociologi, Lunds universitet. (Sigurdurs bror Karl Magnus fick för övrigt stipendiet 2013)
Linda Ek Fliesberg, Ljung, Högskoleingenjörsprogrammet i medicinsk teknik, Uppsala Universitet
Hanna Lindblom, Uddevalla, Ekonomikandidatprogrammet samt kandidatprogrammet i Handelsrätt, Lunds universitet
Emma Magnusson, Uddevalla, Eventmanagementprogrammet, Högskolan i Borås (Campus Varberg).
Tobias Engelbrektsson, Forshälla, Bachelor of Music, Royal College of Music, London. Tobias kunde tyvärr inte närvara vid stipendieutdelningen.

Gustafsbergsstiftelsens vice ordförande Lennart Björk delade ut stipendierna och var och en av stipendiaterna berättade sedan om sig själva och sina studier.

Därefter berättade jag om Gustafsbergs historia, självklart med betoning på skolverksamheten. Sedan var det dags att besöka Gustafsbergsarkivet där jag fortsatte att berätta och kunde visa handlingar om de tidigare eleverna.

Att Gustafsbergsstiftelsen delar ut stipendier går tillbaka till makarna Knapes testamente från 1772. Internatskolan, Sveriges första, startade 1776 och pågick utan avbrott fram till 1924. Då hade 741 gossar fått sin utbildning på Gustafsberg.

Sedan var det avbrott fram till 1949 då stiftelsen startade skolhemmet där eleverna bodde, åt och sov, men gick i skolan inne i Uddevalla. Själv hade jag en klasskamrat som var Gustafsbergare då jag gick på Uddevalla Högre Allmänna Läroverk.

Skolhemmet avvecklades 1976 och sedan dess delar stiftelsen ut stipendier till högskole- och universitetsstuderande.

I dag får de femton stipendiaterna 10 000 kr/termin eller 20 000 kr/läsår så länge de studerar och inte har fyllt 25 år.

I dag förde jag således över 10 000 kr var till årets fem nya stipendiater.  //

2 kommentarer:

  1. Bra Tobias.Ett STORT GRATTIS och Lycka till i London.
    Hälsa Felix om han är kvar i London,hörde han skulle till USA.
    Mvh.Bill Rönnqvist.( Grattis till er andra också.)

    SvaraRadera
  2. Hej, säsongs hälsningar till alla mina vänner jag är här för att berätta lite om hur jag fick min hsnabd tillbaka med hjälp av en stor man som heter baba Amiso. Jag heter Alice Lucas, form, Alingsås, Sverige. Efter 12 års äktenskap har min man och jag varit i en gräl eller den andra tills han äntligen lämnade mig och flyttade till Kalifornien för att vara med en annan kvinna. Jag kände att mitt liv var över och mina barn trodde att de aldrig skulle se sin far igen. Jag försökte vara stark bara för barnen men jag kunde inte kontrollera smärtan som plågar mitt hjärta, mitt hjärta fylldes av sorg och smärta eftersom jag verkligen var kär i min man. Varje dag och natt tänker jag på honom och önskar alltid att han skulle komma tillbaka till mig, jag var verkligen upprörd och jag behövde hjälp, så jag sökte efter hjälp på nätet och jag stötte på en webbplats som föreslog att Dr.Amiso kan hjälpa till att få tillbaka artiklar snabbt. Så jag kände att jag skulle prova honom. Jag kontaktade honom och han berättade för mig vad jag skulle göra och jag gjorde det då han gjorde en Love spell för mig. 48 timmar senare ringde min man verkligen till mig och sa att han saknar mig och barnen så mycket, så fantastiskt !! Så det var så han kom tillbaka samma dag, med massor av kärlek och glädje, och han bad om ursäkt för sitt misstag och för den smärta han orsakade mig och barnen. Sedan den dagen var vårt äktenskap nu starkare än tidigare, allt tack vare Dr.Amiso. han är så kraftfull och jag bestämde mig för att dela min berättelse på internet att Dr.Amiso verklig och kraftfull stångskärare att jag alltid kommer att be för att leva länge för att hjälpa sina barn i en tid av problem, om du är här och du behöver din Ex tillbaka eller din man flyttade till en annan kvinna, vill känna igen i världen eller cancerfrågan, vill gifta sig med älskaren efter ditt val eller skilsmässoärenden, hälso- eller äktenskapsproblem, jobbfrämjande och framgång, vad som helst, gör inte ge upp, inte mer gråta, kontakta denna kraftfulla stavning nu. Här är hans personliga e-postadress på: herbalisthome01@gmail.com

    SvaraRadera