2019-08-08

Tyskar begravdes på Sigelhults kyrkogård

Idag skulle det ha varit en naturvandring med Jan Uddén på Sigelhults kyrkogård men den blev av olika skäl inställd. I stället var vi några stycken som gjorde en kulturhistorisk vandring på kyrkogården. Bl a besökte vi platsen där besättningen från det nedskjutna tyska planet begravdes. Läs om den händelsen här http://uddevallare.blogspot.com/2017/04/76-ar-sedan-det-tyska-planet-skots-ner.html

Besättningen bestod av tre man som alla omkom och begravdes under militära hedersbetygelser på Sigelhults kyrkogård. Lägg märke till de tyska militärerna till höger.

De som förolyckades ved nedskjutningen var Ernst Lück, 25 år, Heinz Priehäusser, 23 år samt Reinhold Buchhorn, 38 år. Några decennier senare flyttades deras stoft till en tysk massgrav på Kvibergs kyrkogård i Göteborg.

Under vår vandring dök frågan upp om det var kistbegravningar och som synes på bilden så var det så.  //

4 kommentarer:

 1. varför flyttades inte deras stoft tillbaka till Tyskland, vi pratar om 3 kroppar ??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessa tre är endast en del av kanske hundratals krigsoffer från båda världskrigen sam samlats ihop på Kvibergs kyrkogård. Det var en tysk delegation som under ett par års tid reste runt på kyrkogårdarna i Bohuslän och grävde upp stoften för att samla dem på ett ställe. På Kviberg ligger också begravna med andra nationaliteter.

   Radera
 2. Nu handlar det inte om 3 kroppar det finns 377 st. Tyska soldater begravda på Kviberg.

  SvaraRadera
 3. Mer om nerskjutningen av Junckern i Uddevalla. (Studentklassen vaskar fram fler minnen i en träff nu på måndag). https://redviking.se/wp3/?page_id=3232

  SvaraRadera