2018-07-09

När Bohusläns regemente for till fjälls

På 60-talet for Bohusläns regemente flera gånger till fjälls för vinterutbildning. Vi som hade förmånen att få vara med glömmer det aldrig. Det var ett äventyr som hette duga.

Året var 1965. Vi klev på och av tåget på Samneröd. Här kliver vi nog av då jag inte ser något lok. Längs till vänster med portföljen står Fritz Larsson som var chef för oss på Befälsskola I. Vi var alltså värnpliktiga befälselever men det var förstås hela åldersklassen som deltog.
Här är vi på väg. Det var inte precis första klass-vagnar men vad gjorde det? Det gällde att göra det så bekvämt som möjligt för sig för resan var mycket lång. Slutdestinationen var Björnänge, stationen före Åre.
Och mat behövde vi. Här vill jag minnas att det var kockar från trosskompaniet på I 3 som fått rycka ut för att se till så att kollegerna från I 17 inte svalt ihjäl. Jag tror att detta är på bangården i Hallsberg. Längst till höger står Fritz Larsson. Mina lumparkompisar känns igen.
Väl framme i Björnänge satte genast vinterutbildningen igång.
Från vänster Stellan Östling, Christer Andersson (Lindh) Nils-Ove Gustafsson, Ragnar Bronäs och ? Melander.
 Vi bodde i FBU-lägret i Björnänge. Här tar Nils-Ove Gustafsson igen sig efter dagens slit och släp.
Och orkade man kunde man alltid dra en spader. Från vänster ? Hansson, ? Hultman, Göran Ström. Övriga ser jag inte så tydligt.
Hemma igen. Nog har jag för mig att vi var i fjällen under tre veckor? Dessa resor gjorde regementet under några år på 1960-talet. Det finns en hel del härliga minnen från resorna.  //

2 kommentarer:

  1. Tack för berättelse och bilder, det var svalkande och uppfriskande att se såhär under värmeböljan som råder just nu.

    SvaraRadera
  2. Jag gjorde gu 82/83 som befälselev och vi var i Kiruna på I22 för övning vintertid. Jag tror det var någon slags beredskapsövning. Jag hade bland annat Lt Orveby som chef.

    SvaraRadera