2017-01-18

Gustafsberg 1869

Intressant att se en så här gammal bild över Gustafsberg. Någon har skrivit 1869 på bilden så vi får väl tro att det stämmer. 1854 års skolhus ligger mitt i bilden och det brann ner 1894 så där har vi i vart fall tidsspannet.

Annars är det en hel del som är sig likt fortfarande idag. Gustafsbergsladan är på denna bilden mycket mindre än dagens lada. Längst till höger ligger där det ryker ur skorstenen ser vi Gustafsbergsvarvets smedja. Den byggnaden är idag ett åretrunthus och kallas Sjöstjärnan. Andra byggnader som kan identifieras är från höger: Tvåan, Bikupan, Snäckan, Slottet, Varmbadhuset, Sjöstugan (Fattigbadhuset), Villa Carolina, Skomakarebostaden, Logen och Skolhuset. Den höga byggnaden till vänster om Skolhuset är troligen Kamrerarebyggnaden. Och så ladan då.
Som jämförelse kan vi titta på den här nytagna bilden som är tagen av Gustafsbergsstiftelsens duktige fotograf Harri Kantola.  Klicka på bilderna så blir de större.  //

5 kommentarer:

 1. Fanns det ett café på Kungsgatan i början av 90-talet där man gick upp för en trappa och kunde fika där? Om man gick ifrån Kampenhof mot torget så låg caféet på din vänstra sida....har du någon aning om vilket jag menar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror att jag förstår vilket du menar. Låg det inte i huset Kungsgatan 11, dvs ungefär mitt i kvarteret. MEN, vad hette det???

   Radera
  2. Ann-Christine Rörquist2017-01-19 17:30

   troligen Skogslyckans konditori, det låg en sybehörsaffär där innan.
   Titta gärna på Uddevalla industrihistoriskas sida

   Radera
 2. svenssons konditori, gamla Cecil...

  SvaraRadera
 3. Anna-Christine Rörquist: Fast om jag googlar efter Skogslyckans konditori så får jag träffar om att det caféet i så fall skulle legat just på Skogslyckan.......kollade också på industrihistoriska sidan som du tipsade om men fann inget där.

  Gunnar: Det stämmer med att det skulle kunna vara Kungsgatan 11. skulle tycka att det vore kul att hitta bilder på det...

  SvaraRadera