2016-06-25

Ubåtsfiasko vid försvarsutställningen Försvar 61

Bilden lånad av Majlis Hernek

Ett riktigt praktfiasko svarade Marinen för under den stora försvarsutställningen Försvar 61. Tyvärr finns det ingen bild på fiaskot, fattas bara annat. Men halva Uddevalla var på benen däribland undertecknad och motsatta kajen var smockfull med Uddevallabor och säkert många tillresande.

Man hade utlovat att en av Marinens ubåtar skulle gå i undervattensläge där den låg vid kajen mitt för Badhuset. Det är alltså inget av de marina fartygen på bilden det handlar om. De fick flytta på sig då ubåten stävade in till kaj.

På ett bestämt klockslag skulle alltså ubåten inta undervattensläge och det hela började förtroendeingivande med att luckor och eventuella andra öppningar i ubåtens skrov stängdes av besättningen som försvann ner i båtens inre.

Sedan började det bubbla och fräsa då ubåten påbörjade dykningen. Men döm om allas förvåning så blev det stopp efter ca en meter. Ubåten stod helt enkelt på botten. Någon vidare lodning av vattendjupet hade följaktligen inte gjorts och snopna vandrade publiken hemåt efter att slutligen hade fattat att "uppvisningen" var över då ubåten gick upp i ytläge igen. Speakern som hade hetsat upp publiken inför dyket var märkbart tyst efter "grundstötningen".  //

1 kommentar:

  1. Vi kanske inte bara har svårt att få upp ubåtar?

    SvaraRadera