I fredags hade jag nöjet att ta med personalen vid Åklagarkammaren i Uddevalla på en stadsvandring. Den blev väldigt speciell då vi hade turen att Bohusläns museums arkeolog Niklas Ytterberg just då övervakade en ledningsgrävning på gamla Bäve kyrkogård i kvarteret Dyrhaven.
Här låg alltså Bäve kyrka sannolikt sedan slutet av 1000-talet och runt kyrkan låg kyrkogården. Biskop Jens Nilsson i Oslo beslutade på sin visitatsresa 1594 att kyrkan inte längre skulle användas då den var väldigt förfallen. Bäveborna skulle istället få "stolerum" i Uddevalla kyrka på andra sidan Bäveån. Kyrkogården användes dock fortfarande ännu i början av 1800-talet. Här ligger troligen tusentals Bävebor begravda och en del gravar ligger väldigt ytligt, vilket fastighetsägarna i kvarteret väl känner till. De flesta har nog någon gång fått upp mänskliga kvarlevor vid trädgårdsarbete.
Anledningen till den pågående grävningen är att det skall dras ledningar in i ett av husen och eftersom man gräver på en gammal kyrkogård, efter tillstånd förstås, schaktövervakas det hela av arkeologer. Det mörkare jordpartiet på bilden går i öst-västlig riktning tvärs schaktet. Det är spåren efter en kista och Niklas Ytterberg letar efter metall där kistan legat. Efter en stund hittade han mycket riktigt några kistspikar.
Sådana här ben är mycket vanliga fynd i marken...
...liksom kranier. Alla mänskliga kvarlevor tas om hand och förvaras vid Bohusläns museum.
Huset i bakgrunden byggdes Axel Bergman 1927 och vid schaktningsarbetena då grävdes det upp sådana mängder skelett att det blev en häftig diskussion i Uddevalla. Många ansåg att grävningarna skulle stoppas.
Kritiken upphörde efter att kyrkan samlat ihop alla skelett och sedan begravt dem vid en begravningsmässa på Norra kyrkogården. //
Där ser man, får tiden bara gå så gräver man upp kvarlevor ur gravar och lägger in på museum.
SvaraRaderaUndrar efter hur lång tid det skall gå efter begravning som detta är helt i sin ordning.
I stället för att samlas på museet borde kvarlevorna ombegravas någonstans efter arbetet är avslutat. Respekt även efter döden. Jag är själv pensionerad arkeolog, har jobbat i nord och sydamerika, och det gjorde alltid vi under liknande omständigheter.
SvaraRaderaVisa döda respekt. En dag skall dem leva igen.
SvaraRaderaJaså...
RaderaDet blir inte vackert och hur ska vi få plats?
Men vad vet jag, det finns nog någon listig teori om det.
Ove
Du är lika respektlös mot levande som döda men domedagen kommer snart.
RaderaJag måste nog svara igen.
RaderaHur jag är mot levande har du inte en susning om, alltså lika lite som du har om domedagen kommer eller inte.
Ove
Stoppa gravskändningen!
SvaraRadera