2016-06-06

Nationaldagsfirandet 2016

Nationaldagsfirandet i Uddevalla började i Regementsparken med ett mycket traditionellt firande med den nye arméchefen Karl Engelbrektsson som det stora dragplåstret.
Före ceremonin gick han runt i parken och hälsade på alla kolleger från sin tid vid regementet. På bilden är det nye arméchefen generalmajor Karl Engelbrektson och regementets siste chef överstelöjtnant MST Lars Andreasson.
Uddevallapolitikerna Magnus Jacobsson (KD) och oppositionsrådet Carin Ramneskär (M) i sin fina folkdräkt.
Tre genuina I 17:ingar. Fr v Lars Barkman, officer, Bengt Hederén, uppväxt på kasernområdet och Bo Andersson DÄ. Vi hade två officerare som hette Bo Andersson så till vardags (och fortfarande) kallade vi dem Bosse DÄ och Bosse DY (den äldre och den yngre)
Det var ett strålande högsommarväder vilket gjorde sitt till för att alla skulle trivas.
Hemvärnets duktiga musikkår underhöll och spelade nationalsången, regementets marsch m fl.
Ordföranden i Kungl Bohusläns regementes kamratförening Per Norberg höll i mikrofonen.
Korum leddes av regementspastor Kurt Olsson. Musikkåren avslutade med "Den blomstertid nu kommer" och inte ett öga var torrt.
Mycket folk hade samlats till nationaldagsfirandet.
Chefen för armén Karl Engelbrektson höll ett mycket fint tal. Det återges i sin helhet i en egen artikel.
Fanvakten med svenska fanan i täten....
och Kungl Bohusläns regementes fana i kön. Den fanan överlämnades till regementet vid 300-årsfirandet 1961 och traditionen förs nu vidare av hemvärnet.
För egen del for jag vidare till en vigsel i Rådhuset så jag hann inte med firandet vid Bohusläns museum. Men väl hemma på Gustafsberg kom jag lagom till prisutdelningarna för Strandjoggen. Och i samband med den uppmärksammades att Strandpromenaden i år fyller 10 år. Två av dem som betydde mycket för tillblivelsen av Strandpromenaden var Claes Nabrink till vänster och Erland Holmdahl. Claes var projektledare och Erland drog igång insamlingen där privatpersoner, organisationer m fl kunde skänka pengar till den blivande promenaden. Insamlingen drog in 2,2 milj kr.
Och visste du att idag för exakt 100 år sedan firades den första Svenska flaggans dag på Kungstorget i Uddevalla? Lars Barkman har skickat in bilden och berättar att en Lennart har skrivit på bildens baksida: "Bohusläns regemente parad på torget i Uddevalla, Gustavsdagen 6 juni 1916. Hittar du mig? Det rotepar som går mellan de två befälen längst till höger."  //

2 kommentarer:

  1. Jag hade förmånen att ha Bosse DÄ som bataljonschef under 1980-talet. Han brukade påpeka att DÄ stod för den "Den Äkta" Mj Andersson.

    MVH Per N

    SvaraRadera
  2. Jag har funderat ett tag på varför Hemvärnet ställer upp fanvakt iförd fältparaddräkt istället för trupparaddräkt, som annars känns litet lämpligare. Är det någon som vet?

    SvaraRadera