2024-03-10

Walkesborg eller Windingsborg?

Vad kallar du den här byggnaden? Walkesborg eller Windingsborg. Åsikterna tycks gå isär. Jag har hört båda alternativen.

8 kommentarer:

 1. Har alltid sagt Walkersborg

  SvaraRadera
 2. Hej Gunnar vet du vem som lät bygga huset? Vilka som bott där? Jag vet att det länge var ungdomsgård, genom SSU. Då kallades huset av dom Röda Villan. Står det numera tomt? Vännen Lars Bäckström

  SvaraRadera
 3. Valkersborg!
  Har aldrig hört något annat nån gång.

  SvaraRadera
 4. Walkesborg. Där höll SSU Styrbord till under många år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Styrbord = höger. Hur tänkte man där

   Henrik. Uppväxt i Skeppsviken

   Radera
 5. År 1872 kan man i lokaltidningen läsa att landeriet Windingsborg även kallat Walkesborg är till salu. Säljare är majorskan Berg och köpare är bankkassör Schröder. År 1886 är "Pettersson på ban" ägare efter att ha betalt ett rejält överpris på auktion och senare majoren Schmidt -far till teaterregissören Lars Schmidt. Detta har beskrivits på bloggen
  https://www.uddevallabloggen.se/2013/08/darfor-heter-det-walkesborg.html
  och det är alltså inte den avbildade byggnaden.

  År 1902 kan man läsa (man redovisar taxeringskalendern i pressen) att på Walkesborg bor Direktör John Peterson och på Windingsborg
  bor konsularagent John A. Peterson - de hör till stadens högsta inkomsttagare - den sistnämnde sysslar med torv.

  Om man tittar på gamla kvarterskartor ser man att denna byggnad ligger i kvarteret Windingsberg och kvarteret Walkesborg är på andra sidan gatan.

  I Berglunds bok Minnen och Bilder sid 35 står det också att byggnaden heter Windingsberg och är byggd av "Peterson på Ban".

  Att kalla byggnaden Windingsborg är alltså OK men inte Walkesborg./Per N

  SvaraRadera
 6. När uppfördes nuvarande byggnad och av vem var arkitekten? Har ju likheter med de Curmanska husen i Lysekil och andra jugend-byggnader på Lyckorna och Å.

  SvaraRadera
 7. Har inte svaret på ovan men troligen är det inte "peterson på ban" som dog 1912 77 år gammal utan sonen John A. Peterson som uppförde huset. Den sistnämnde blev en stor man i stadens offentliga liv.
  Namnet Windingsborg kommer från en grosshandlare Winding som bebodde "övre Walkesborg" i början av 1800-talet./Per N

  SvaraRadera