2022-11-11

Utdrag ur dagböckerna i RÄDDA KYNNEFJÄLLS ARKIV

Många av de äldre minns förstås Aktionsgruppen Rädda Kynnefjäll. Aktionsgruppen Rädda Kynnefjäll var en proteströrelse mot planerna på lagring av använt kärnbränsle i berggrunden på Kynnefjäll som ligger i Tanums kommun.

Aktionsguppen Rädda Kynnefjäll höll från början till i två vaktstugor på strategiska platser på fjället. Stugorna var bemannade dygnet runt i nästan 20 år. Man slutade vaktandet när regeringen gav löfte om att Kynnefjäll inte var aktuellt för kärnbränslehantering.

Jag började som chef för Bohusläns Föreningsarkiv i februari 1991. Ganska snart därefter kom jag i kontakt med aktionsgruppen. Jag besökte dem och fann att de hade ett stort antal dagböcker som de vaktande i de båda stugorna skrivit. De som vaktade hade ju gott om tid då det inte hände särskilt mycket vare sig på dagarna eller på kvällarna.

Aktionsgruppen lämnade över sina dagböcker till Bohusläns Föreningsarkiv och där finns de idag. Det är en väldigt intressant läsning där man få en insikt i hur det vara att sitta där och vakta. All trafik förbi vaktstugorna noterades. Jag var själv uppe på Kynnefjäll och ledde en militärövning då och besökte en av vaktstugorna och blev inbjuden på fika. Då skrev även jag i den dagboken, vilket framgår nedan.

De här åren var stundtals mycket intensiva och det var stor uppmärksamhet i medierna, inte bara i Sverige utan runt om i världen faktiskt. Det ledde bl a till att folk från när och fjärran sökte sig hit och även deltog i vaktandet.

När dagböckerna blivit katalogiserade så blev jag inbjuden från olika håll att hålla föredrag om innehållet i dessa.

Här nedan följer utdrag ur dagböckerna. Jag har i förekommande fall anonymiserat undertecknarna och oftast använt bara förnamn:


Fredagen den 5 dec - 80.

Idag har vi haft celebert besök här på Lunden. Ordf i PRAV Sven Romanus och Sekr. Nils Rydell plus ett uppbåd av pressmän, Radio och Tv var också här. Vi bjöd på kaffe och samtliga lät sig väl smaka. Romanus hade inte förr besökt Kynnefjäll så han sa att han tyckte det var intressant.

Vad fick vi då veta? Vi tyckte nog att det inte framkom något nytt. Detta att: "vi vill bara provborra för att få underlag för ytterligare provborrningar på andra ställen". Men några försäkringar att det inte skulle bli någon slutförvaring, nej det kunde herrarna inte lämna. "Det bestämmer inte vi, det blir regeringens sak". Så undanglidningar och halvsanningar det var vad vi fick oss till livs. Vi hoppas ändå att denna dagen här på Kynnefjäll och i Tanum skall ha givit oss något positivt. Dom fick ändå se "gräsrötter" på nära håll. Vi hoppas att de inte tog fel på vår beslutsamhet när det gäller att försvara det som är vårt.

Oläslig namnteckning    Signe P

Kvällen den 5 dec.

Vi kommer hit ca kl 2300 för ett nattpass. Vi har varit på mötet i Tanum med de "höga herrarna", dvs de samma som varit här på Lunden idag. Som vanligt hade de inga bestämda besked i någon riktning. Däremot fick de klart för sig att vi aldrig kommer att tillåta några provborrningar på Kynnefjäll. Mötet var välbesökt och välordnat. Som vid en del andra tillfällen kom bl a "gruvfogden" med många sanningens ord. Att Rydell fortfarande tror på vad han håller på med är obegripligt. Men nu har det blivit sent så det är sovdags.

Inger S och Sture R


Lördag 6/12 - 80

Ja igår var vi som nämnts i Tanum och det var sannerligen inte bara gruvfogden som serverade sanningar. Sven Anér och Karl-Inge Åhäll "golvade" Romanus och Rydell gång på gång. Det vill säga Romanus en gång och sedan blev han liggande. Han hade som han själv sa ingen anledning att svara för ngt som han varit med och beslutat för hela två år sen. Rydell sa att "jag skall svara på din fråga, så att jag inte blir kallad svarslös". Stackars Romanus, även av Rydell fick han ett nyp. Det är tur att vi har Rydell som då och då hasplar ur sig aningslösa obetänksamheter. Tack än en gång Sven och Karl-Inge.

Evert o Margareta

Sönd. 7 dec - 80.

Här vilar lugnet och friden, bara knastret från Kaminen hörs.

"Stormen" efter besöket av Romanus och Rydell och mötet i Tanum har lagt sig. Vi fick återigen visa vad vi känner, hoppas bara att "herrarna" har förmågan att känna stämningar - det skulle normalt ha gett intryck. Svar på våra frågor, som: "det har jag ingen anledning attt svara på" får väl tolkas så: "intet svar är också ett svar". Då slapp de ju ljuga - det har de sannerligen gjort tillräckligt.

Två norska journalister från Östfold har övernattat här på Lunden, tillsammans med Lennart Lundin. De var mycket intresserade av vår kamp. De gjorde ett besök vid tänkta borrhålet nr 3 vid Äntervattnet och borrhål nr 5. De sa när de tog adjö att: "så viss de trenger hjelp så kontakta oss, så kommer vi".

Vi är många - det finns hopp om framtiden.

Laila

Den 20/12

Det var noll-gradigt jag har rulat i snön det var roligt

Patrik


Tisdag kväll 30-12-80

En kille från Eskilstuna ringde och gjorde honnör för oss, som vaktar fjället, så tänk på att vi har flera med oss än vi tror. Chaffisen som nästan skrämde slag på väktarna en natt när deras bilar var dumt placerade, kom in och önskade oss ett gott nytt år, så han var nog inte så ondsint och argsint som han verkade.

Gunnel o Ulf


Torsdag morgon 8/1 - 81

Vilken morgon , 4 grader varmt härinne, -3 och snöstorm ute. Bara tanken att behöva gå ut ur stugvärmen för att kissa är plågsam, andra möjligheter, att stanna inne och hålla sig är lika plågsam. Jag upptäckte senare att snöstorm kan vara lika uppiggande som en kall morgondusch. Egentligen finns väl inget mysigare än snöstorm om det bara inte blev så besvärligt att köra bil.

Tack fjället för ännu en fridfull natt, och tack Reidar för pepparkakorna som du lämnade igår kväll, de satt fint till morgonkaffet.

Monica

Efm. TV kom och filma, reporter Fransen + 3. M.H.


31 - 1 - 81

Kl 2300 ringde de två danska gästerna Jonna och Grete och undrade hur vi har det här på fjället. De önskade att få tidningsurklipp och diverse att sälja till sina danska vänner.

Lennart


1 - 2 - 81

Den här dagen har vi haft hjälp med vakten av 4 st göteborgare. Man märker när man pratar med folk att det arbetas för vår miljö på många fronter, men vi är trots allt för få. Två stycken killar från Munkedal kom hit för att vandra på fjället. Det visade sig att vi varit i Rölanda kyrka igår, på Kvällsgudstjänst av Margareta Berntsson. Dessa sjöng med kören som gästade Rölanda. Här gick kollekten till Rädda Kynnefjäll, det blev 650 kr. Hoppas att det visar många andra kyrkor vägen till samma goda gärning.

Laila

Söndag 15-2-81

En underbar vinterdag med strålande sol. Två män kom gående från Dalen. De betedde sig lite konstigt. De gick inte närmare än knappt fram till korsvägen vid Lunden. Den ene av dom tog kort på vår byscha och tittade sig skuldmedvetet omkring. Därefter gick de snabbt tillbaka. Vi kontaktade Lennart som snabbt mötte dessa mystiska män. I samma veva kom Erik på Lunneskog körande så han körde efter dem. De hade ingen möjlighet att komma undan. Deras bilar ska kollas upp.

På efm. kom två sympatiska poliser på besök. Vi diskuterade länge med dem, de är helt säkert på vår sida.

Laila        Kerstin


natten till söndagen den 22 mars 1981

...............Lennart och jag turas om att sova inatt. Vi fick nämligen bannor av polisen igår kväll, för att vakthållningen var så dålig här på nätterna. De hade varit här ett par gånger på natten under veckan som gått och de tyckte att vi sov som grisar. De hade stannat till utanför och stått där en lång stund, utan att någon reagerat innanför. Han, polisen påstod också att de, polisen + borrare kommer på måndag..............

Lena, Lennart, Rune och Gunnar


8/4 - 81

En militär övning på Kynnefjäll i dagarna tre. Som yrkesman kan jag konstatera att "beredskapen är god". Vi har passerat bevakningsplatserna ideligen såväl dag som natt och inte en gång utan att ett (ibland två) ansikte har kollat vem som kör förbi. Vi har dock inte haft något obehag av detta och hoppas naturligtvis att vi inte stört.

Förhållandet mellan Bohus Bataljon och Rädda Kynnefjäll tycks således vara gott.

Gunnar Klasson/Kapten Bohus Bataljon


30-4

Ja så var det marknad i Rabbalshede igen. vi sitter här o tittar på alla marknadsfarare, jag vänta på cocosbullar o jag behövde inte vänta länge Eric på Lunneskogen kom snart med pepparkaka - c-bullar o godis. Det är fint väder men kalla vindar, jag o Hulda har vart på promenad medan Axel passade telefon, på radion har vi hört att Kynnefjäll inte längre finns med som borrplats längre "ska vi tro på sånt?".

Dagen här uppe går fort, det är snart tid o åka hem vi bara väntar på mera marknadsgott

Ester              Axel               Hulda


2/5 natt

Natten var lugn. En röd Volvo 343 med antenn på taket plus två andra bilar, det var allt. Jo, en massa fôgglar förstås, men dom är väl på våran sida...!?

Gnistrande frost i gräset imorse!

Margareta

Eva


30/5

Hej! Petra heter jag idag vaktar jag fjället. Jag har varit ute och prövat hojen, Jag hade för korta ben, för jag är bara 8 år.

Hej då, vakta på.


3/6


Det har varit dåligt väder idag, men det har hållit upp. Det var lugnt till halv elva, då ringde dom bortifrån 4:an och sa att det åkte förbi några folkabussar med militärer i. Så jag fick åka o se efter vad dom gjorde. När jag fick se dom satt dom o åt mat o drack öl inne vid Restztegen. Det var några av dom högre hönsen. Sedan dess har allting varit lugnt och stilla.

Svante

5/6


Natten har varit lugn. Klockan är 6.30 och korna har just kommit ut på bete. Det åkte just förbi en tom lastbil. Vi får väl hoppas att den var tom även när den åkte upp på fjället. Den kom Vaglen-vägen. Anna Johansson har kommit för att stanna till kl 9.

Thory och Johnny


10/6 -81

Klockan är halv nio på kvällen och precis som förra gången vi var här regnar det och blåser något alldeles förskräckligt. Men i övrigt har det varit lugnt hittils. Vi har ätit sallad och druckit åtminstone tio koppar kaffe var, först Taffe (kaffe som ser ut som te) och sen en omgång där skeden stod för sig själv.

Det här blir sista gången Helene och jag är här, för på måndag slutar vi vårt jobb, och lämnar vilda västern för friden i Uppland, Sveriges medelpunkt, centrum för kulturen. Uppland det enda stället på jorden själen finner den verkliga friden.

Detta skrivet för att reta gallfeber på alla Bohusläningar som läser i dagboken. Hoppas att får sluta vakta snart!

Anneli


Lördag 13/6

Fick idag besök från Lysekils FN-förening. Det var 3 fulla bilar med intresserade människor. Stig höll ett litet föredrag om vad Aktionsgruppen sysslar med. Vädret är soligt, men det är ingen värme, så vi hade en liten brasa tänd.


Idag är det den 17 juni.


Jag befinner mig här på Kynnefjäll med min son och Margareta Rydén, som har sin son med. Det är sjudande liv överallt med andra ord. Fågelsång och skogens lugnande sus och våra barns skrik


1982

Måndagen den 25 okt.

Enar och undertecknad har haft vakten idag. Lugnt o stilla som vanligt. Grått och småsnålt ute, varmt och gott inne. Vore skönt om det snart blev ett besked, att planerna på att atomavfall på fjället inhiberats. Men det står klart, att de höga herrarna från Stockholm, som hittills inget har att säga, fortfarande lider av tunghäfta. Hälsningar

Enar - Einar


30-31/10 - 82

Birgitta och jag sitter här och vaktar. Dimman står som en vägg utanför. Det är som om jorden tog slut här. Det bara fanns människor som dom här på Kynnefjäll. Men tyvärr är det inte så, då behövde vi ju inte sitta här. Här är sig likt sedan förra gången jag var här för exakt ett år sedan.

Samma skylt utanför "Älgjakt pågår". Påminnelse om att människan måste döda för att hon skall överleva eller är det så?

Asta och Birgitta

Ale Folkkampanj


7/11

Ensam är svag här, tillsammans är vi starka.

Om en blir trött på vaktandet, är det
gott att veta att ingen av oss är, en så
stor superhjälte att denne inte kan
ersättas av någon annan.

Fattig eller rik. Stor eller liten,
alla har vi samma värde.
Fel har den som tror något annat.

Därför att det vi gör på Kynnefjäll idag
har aldrig gjorts förut.
Det finns ingen "som har varit med förut".
Vi är inga experter.
Du, som jag har samma värde alltså.
Detta är vår styrka.
En utvilad men inte nyvaknad.

Lennart


12/11 - 82

.........................Jag har ringt ganska mycket medan Eva skrev. Det är svårt att få någon som vill fira fars dag på fjället men vi hoppas att det ordnar sig nu väntar vi på Sven o Ann som skall byta av.

Ester

Eva19.11.82

En väldigt lugn natt har det varit. Hagel slog på fönstret och dörren en stund bara. Jag brukar ha lite Kefir med mig att äta på morgonen. Den här gången tog jag ett öppnat paket med klänypa om öppningen och ställde jag det som vanligt ute på trappan, för jag vill ha den kall. Nu var det en mus som hade knaprat ett större hål och dessutom drunknat i Kefiren. Jag kunde inte hälla ut alltiohop så jag har hjälpt till med nedskräpning i naturen. Jag slängde hela paketet. Ursäkta! .........................

Thory


23.45 den 31 december 1982

Resumé över året som gick:

Owen Wilkes dömd

JAS-flygplanet accepterat

Voxnadalningarna dömda

Fjällskogen avverkas

De 4 sista stora älvarna hotas

Ja till upparbetning av kärnkraftsavfall

Ja till lagring av kärnkraftsavfall på Östersjöbottnen

Ja till besprutning av skog och jordbruksmark

Ökad installation av direktverkande el

Fortsatt stöd till IDB

Fortsatta investeringar i Syd-Afrika

Vår utlandsskuld växte med 20 miljarder fr. 19 sept.

De som deltagit i dessa beslut saknar inte kunskapen om de olyckliga följder som kommer utav dem, men jag tror att de förlorat den verklighetsförvaltning som är nödvändig för att våga hävda hänsynen mot livet.

Du och jag som tvingas skörda vad de nu sått och som inget hellre vill än vårda, värna och bevara livet är nu Jordens sista hopp. Låt oss tillsammans med hjälp av vår gemensamma längtans styrka hejda och befria våra olyckliga beslutsfattare från detta olyckliga ekorrhjul - så får vi alla njuta Ett Gott Nytt liv fr.o.m. 1983!

Anne-Marie, Kent, Hanna


1983


24-4-83 Söndag kväll

3-årsjubiléet blev en mycket lyckad fest. Många mötte upp på bygdegården i Hedekas. MÅnga pressmän hade också tagit sig dit. De kom från GP, ÄP, Dalslänningen och Bohusläningen, även Radio Trestad och Riksradion Gtb. infann sig där. Där var allvar och lek, musik och glädje i en härlig blandning. Denna sköna gemenskap borde förunnas alla.

Inga Rexhed och Roger Jonsson ändrade sig och åkte till Gtb, istället för att övernatta här i vaktstugan. De hann spela in fågelkvitter, sprakande kamin och högläsning ur dagboken.

Lennart L kom - upprymd efter festen - och hälsade på oss i stugan - tala om känsla och sannglädje.

Laila


26/4 -83 0.30 natten till onsdag

Vi väcktes av bankningar på dörren och blinkningar från ficklampa. Två unga män frågade om de fick låna telefonen och ringa efter bärgning. De hade råkat ut för en trafikolycka. Som tur var hade de klarat sig helt utan skador. De verkade lite förvirrade först men det är väl inte så konstigt. Bilen låg på taket så de hade vurpat rejält. Bärgningsbilen kom efter trekvart ung. el. kanske en timme. Då hade vi hunnit med ett par koppar kaffe. De var oroliga för försäkringen o dyl för bilen var tydligen inte alltför vacker. Men som sagt. Tydligen hade de änglavakt.

Nej nu får man väl knyta sig igen.

Vi har förresten haft fler besök. Från en daglig Helsingsforstidning. En kvinna intervjuade och vår vän Roger Jonsson från Riksradion tog kort.

Återigen godnatt.

Margareta o Evert


26/8

kl 1745

36 grader i solen! Otroligt att vi kan ha det så fint här! Bara det är något att värna om. Vår vackra svenska sommar. Frihet och fred. Sol och värme. Hittar inte orden idag, men alla förstår säkert vad jag menar.

Elisabeth och Erika


Söndag 16/10-83

Hans Blix vill att allt kärnavfall skall lagras i Skandinavien. Kanske i de svenska bergen? Kanske på Kynnefjäll? Nej, vi sitter kvar och vaktar!

Onsdag natt 2-3 nov. 1983

Från Stockholms stress och jäkt kom vi ut för att se hur man har det på Kynnefjäll. Ivar, Erik och Lennart ställde upp och kom hit och svarade vänligt på våra frågor och frågade oss tillbaka. Vi mötte mycket här som vi inte väntat oss. Om inte annat så har vi i alla fall återfått vår tro på människan. Vi får hoppas att våra intryck består även när vi får politikernas syn på saken.

Lena  Micke   Kenneth   Leif

från Sånga-Säby folkhögskola1988


22/10 -88SÅ ROLIGT HAR VI NOG ALDRIG FÖRUT HAFT

I VÅR KAMP MOT KÄRNKRAFT.

FRÅN DENNA STUGA HAR DET

STRÖMMAT OLIKA TONER,

ALLTIFRÅN BOHUSLÄNDSKA RAMSOR

TILL VÄRLDSVISIONER.

BRÅKA OM DISKEN HÖR VÄL OCKSÅ TILL

DISKA ÄR DET VÄL ALDRIG NÅN SOM VILL

NÅGOT SOM ALLA DÄREMOT VILL-

ÄR ATT ÄTA

MÄNGDEN AV MAT SOM VI SVALT

DENNA LÖRDAG GÅR NOG INTE

ATT MÄTA.

Tack för oss! Centerns Ungdomsförbund Bohusläns Distrikt

Peter H  Kristina H  Elisabeth J  Kerstin S

Oläsligt  Ulrika J  Barbro B


23-24/10 - 88

Här sitter jag för första gången och förhoppningsvis kan jag komma tillbaka. Jag är uppväxt i Växjö, men bor sedan ett par år tillbaka i Stockholm och jag har aldrig tidigare varit i de här trakterna. Anledningen till att jag sitter här i natt är att jag går på Grebbestads folkhögskola. Där det är en nystartad fredslinje eller rättare sagt en motståndslinje där vi väldigt mycket läser om vad man kan göra och hur man kan gå tillväga för att få leva i en rättvisare värld i fred. Och ett levande exempel på den kampen, är just Rädda Kynnefjäll. Efter ett år på Grebbestads folkhögskola ska vi 12 elever sprida denna kamp vidare. Nästa år blir det en ny kurs, sen är vi dubbelt så många.

Mikael H1989


1989 - 6 - 29

SJU RADER KINESISKA ELLER JAPANSKA SKRIVTECKEN

All the best

Oläsligt

Dito skrivtecken


1990


Tisdag 20 febr. 1990

Nattpass i vaktstugan. Lugnt, men saknad efter dagens alla besökare. Ivar Palm och Sven Ekstorm har haft stugan "fullproppad" i två omgångar. På morgonen kom förskolebarn från Munkedal och Dingle med föräldrar och lärare. Efter visit i vaktstugan gick de till vindskyddet vid Äntervattnet för att grilla korv. Regnet forsade ned stundvis, inte helt idealiskt för sportveckan, men humöret var fint.

Kl 13 kom så fyra lärare och tio ungdomar från Brättegårdens skolhem i Vänersborg. De visade stort intresse för kärnkraftsbekymmer, avfall och vår vaktning. Fler besök kan nog förväntas. Vi blev bjudna på fika när de hade lunch här i stugan. Efter två timmars god gemenskap åkte de tillbaka igen, förhoppningsvis laddade av inspiration och framtidstro. Det unga Sverige ger oss hopp och uppmuntran. Tack, allesammans för besöket i vår kraftcentral.

Erik 
________________________________________________

7 februari 2000 fick Rädda Kynnefjäll en skriftlig garanti mot ett förvar på Kynnefjäll av miljöminister Kjell Larsson. Därefter beslöts att vakthållningen skulle upphöra. Måndagen den 7 februari 2000, klockan 18.00, gick sista vakten av.   ///

4 kommentarer:

 1. Urbergsfolket räds inte de höga herrarna💪

  SvaraRadera
 2. Tack för trevlig läsning. Tappra människor på fjället.

  SvaraRadera
 3. Mycket intressant at få ta del av detta.
  Inflyttad.

  SvaraRadera
 4. Min Rädda Kynnefjäll-knapp har jag fortfarande kvar... <3

  SvaraRadera