2021-08-13

Signe Barth - konstnären från Emaus

Insänt av Ragnar Josefsson        

Signe föddes på Emaus i juni1895 som nummer fyra i syskonskaran och yngsta dotter till Fredrik och Wendla Pettersson. Hon intresserade sig tidigt för konst och studerade vid Carl Wilhelmssons målarskola i Stockholm. Via Köpenhamn kom hon 1920 till Paris där hon studerade för André Lhote. Hennes måleri, främst landskap, stilleben och porträtt, inspirerades av franska konstnärer och var en reaktion mot tidens abstrakta måleri. En av hennes stora förebilder var Paul Cézanne.

 

Signe Barth avporträtterad av Edvard Munch 1920.

Bildkälla: Uppsala Auktionskammare.

 

I Paris träffade Signe sin blivande make, den schweiziske konstnären Amadé Barth född 1899 i Zurich. Efter giftermålet 1922 gjordes talrika resor i Europa till resmål som Amsterdam, Berlin, London och Florens. Äktenskapet blev kort då Amadé dessvärre drabbades av tuberkulos. Han avled redan1926 på Romanäs sanatorium i Småland. Endast mellan 30 och 40 målningar, och än färre teckningar, bär Amadés signatur. Paret hade inga barn.

Efter att slutligen ha återvänt till Sverige och Stockholm 1936 startade hon en målarskola på Södermalm, vilken hon sedan drev under nästan 20 år. Hon hade livet igenom en ateljé i familjens sommarhus, Kålhuvudet – se tidigare inlägg, i Kyrkesund på Tjörn.


Signe Barth, ”Hus vid stranden” i Kyrkesund. Bildkälla: Auctionet,
Göteborgs Auktionsverk.

Signe ställde ut regelbundet och hennes konst rönte stor uppskattning. Hon är representerad på Nationalmuseum i Stockholm, Moderna Muséet i Stockholm, Borås Konstmuseum, Östersunds Museum, Bohusläns Museum och Kalmar Museum.

Signe Barth avled 1982. Två år senare arrangerades en minnesutställning på Prins Eugéns Waldemarsudde. Hennes tidigare elever presenterade då ett urval av hennes bildkonst. Hon ligger begravd i familjegraven tillsammans med Amadé på Ljungs kyrkogård, Ljungskile.

Länkar för vidare läsning:

https://www.skbl.se/sv/artikel/SigneMagdalenaBarth

https://www.uppsalaauktion.se/fokus/amade-barth/

Källor: Bukowskis, Svenskt Kvinnobiografiskt lexikon, Uppsala Auktionskammare. Bilder med benäget tillstånd från Göteborgs Auktionsverk samt Uppsala Auktionskammare.  ///

4 kommentarer:

  1. Hej,
    Nej Signe hade inte sin ateljé på Kålhuvudet. Hennes far, Fredrik Pettersson lät bygga en ateljé bredvid det sommarhus han lät bygga åt sig själv, kallat Lekareviken. Det är det vita huset i förgrunden på tavlan ovan. Jag bor ofta i Ateljén som är tillbyggd och ombyggd flera gånger under årens lopp.

    SvaraRadera
  2. Fantastiskt med förstahandsinformation! Vad roligt att det är just huset på målningen. Jag letade efter dels ett motiv som var OK att bruka dels representativt för Signes måleri. För mig var allt detta nytt, då jag tidigare endast vagt kände till att Fredrik Pettersson var ägare till Emaus och riksdagsman. Hälsningar Ragnar Josefsson.

    SvaraRadera
  3. Rätt skall vara rätt! Signes sommaratelje syns nästan inte på tavlan. Den ligger c:a 20 meter bortom det vita huset. Jag fick ta över den och gade den i 32 år, varefter mina släktingar i Lekareviken köpte den! Fredrik

    SvaraRadera
  4. Det visar sig tyvärr uppgiften från Uppsala Auktionskammare om att Edvard Munch avporträtterat Signe Barth inte stämmer. I stället är det en norsk dam vid namn Inger Barth, gift med läkaren Peter Barth som var god vän med konstnären, som avbildas. Porträttet är ju lika fint ändå, men kopplingen till Emaus saknas tyvärr. https://www.munchmuseet.no/en/object/RES.A.00075

    SvaraRadera