2024-06-12

När jag blev intervjuad (förhörd) av Uppdrag granskning, del 1

En ung Percy Barnevik. Säfströms foto.

Jag har blivit intervjuad av SVT:s Uppdrag granskning två gånger. Den första gången har med Percy Barnevik att göra och det skall jag berätta om här. Som ni minns berättade jag om hur Konsthallen på Bohusläns museum kom till tack vare en stor donation av Percy. När Konsthallen skulle invigas ville vi förstås att Percy skulle vara med. Han bodde vid tillfället utomlands men vi hittade en lördag i mars månad 2002 då han skulle kunna komma.

Men någon vecka före den aktuella dagen fick vi besked att han tyvärr inte kunde komma. Tråkigt förstås men några dagar senare fick vi förklaringen. Det blev stor uppmärksamhet då det avslöjades att han skulle få 800 miljoner kr i pension. Det blev en väldig uppmärksamhet i medierna och såklart avstod han då att komma på invigningen. Den skulle komma helt i skymundan av hans pensionsavtal.

Jag hörde Percy bli intervjuad och hans förklaring till den stora pensionen var att den var resultatbaserad, dvs det fanns inget avtal med en exakt pensionssumma, utan pensionen beräknades efter hur bra det gått för ABB där han var VD och senare ordförande. Och det hade gått mycket bra för ABB!

På Bohusläns museum arbetade vi på som vanligt de närmsta veckorna efter konsthallsinvgningen. Samverkansgruppen, som bestod av ledningsgruppen och de fackliga organisationerna, åkte på en tvådagars konferens på Vann Spa och nu skulle det visa sig att jag skulle dras in i "Barnevikaffären" på ett oväntat sätt. Det kommer upp en receptionist och frågar efter mig. Det är telefon till Gunnar Klasson.

Så jag lämnar de andra och går ner i receptionen och svarar. En man i andra änden presenterar sig och säger att han kommer från Uppdrag granskning på SVT. Jag vill minnas han hette Gudmundsson, Han vill intervjua mig om Percy Barnevik!!!

Han hade varit i kontakt med någon redaktion i Uddevalla för att få tips om någon Uddevallabo som kunde berätta om Percy, och han hade då fått mitt namn. Jag sa att jag kunde inte särskilt mycket om Percy men han stod på sig. Jag hade ingen lust att bli intervjuad av Uppdrag granskning så jag slingrade mig allt vad jag orkade. Till sist sa jag att jag är inte i Uddevalla utan på Vann Spa. - Vi kommer dit, var beskedet.

Jag hade som många andra Uddevallabor en ganska allmän kunskap om familjen Barnevik. Min första kontakt var när jag sökte sommarjobb på Barneviks tryckeri. Med en lapp från Arbetsförmedlingen sökte jag upp Einar Barnevik för det tilltänkta sommarjobbet. Han tittade på mig och sa direkt - Du är för lång!

Det var som att få en örfil och jag stapplade ut från tryckeriet som låg där Wienerkonditoriet ligger idag. Senare förstod jag att det närmast var av omtanke om mig som Einar uttryckt sig som han gjorde. Jobbet innebar att man skulle stå böjd över en maskin hela dagarna.

För övrigt deltog jag med ett föredrag för Percy och hans studentkamrater. Så vi hade ju träffats. Förutom att jag jobbade på museet satt jag också i styrelsen för Bohusläns Försvarsmuseum. En dag blev jag uppringd av Nils-Gunnar Jansson. Nils-Gunnar var mer känd för Uddevallaborna som Skrot-Jansson. Percy hade bett Nils-Gunnar, som han kände väl, att kolla upp hur ekonomin var på försvarsmuseet? Syftet var att han ville donera pengar till museet och nu träffades således jag och Nils-Gunnar på Kajkanten.

- Hur mycket pengar behöver ni? var den raka frågan. Jag var ju inte kassör men museer har ju alltid dålig ekonomi. Ja vad svarar man på en sådan fråga? Vad kan man med och säga? 50 000 kr? 100 000 kr? Nils-Gunnar pressade mig och när jag undslapp mig ett belopp så tyckte han hela tiden att jag skulle ta i mer. - Percy har pengar sa han. Jag skall här tillägga att detta var 1998, dvs innan det som vissa medier kallade pensionsskandalen. Till slut kläckte jag ur mig att en miljon skulle ju inte skada! Då var Nils-Gunnar nöjd och vi skildes åt.

Uddevallas officiella 500-årsdag var den 19 december 1998 och då skulle Percys donation till Bohusläns museum presenteras vid en presskonferens å Bohusläns museum.  Percy var med på högtalartelefon från London. Då presenterade han sina donationer till Bohusläns museum, till Oddevold och Bohusläns Försvarsmuseum. Förutom att han skulle bekosta konsthallen så skulle Oddevold får 2 milj kr och Bohusläns Försvarsmuseum 1 milj kr. Jag trodde jag skulle svimma när jag hörde att han skulle skänka precis det belopp som jag hade pratat med Nils-Gunnar Jansson om. Senare fick jag höra att det var officerare med betydligt högre grad än jag som tog åt sig äran av att ha förhandlat med Percy och donationen.

TV-teamet som jag hade försökt avråda från att söka upp mig kom i alla fall till Vann Spa och hämtade mig från konferensrummet där jag var. De tryckte ner mig i en fåtölj och riggade upp kameran och fäste en mikrofon. Den stod riktad mot mig där jag satt hela tiden och svettades.

Kameran rullade och vi pratade en del om Uddevalla etc. Jag kände hela tiden att de ville att jag skulle säga något ofördelaktigt om Percy som de sedan skulle klippa ut ur sitt sammanhang. Jag vaktade mig noga och blev allt svettigare på ryggen. Kommer ni ihåg en presskonferens där Bosse Ringholm skulle försvara varför Inga-Britt Ahlenius skulle få sparken? Som en papegoja gav han samma svar oavsett hur journalisternas frågor var. Det blev ju skrattretande till slut.

Ungefär så kände jag mig. Mina svar var hela tiden att jag tyckte bra om Percy Barnevik och det han gjort för Uddevalla. Jag tror att jag satt så i en halvtimme och undvek att tala illa om Percy. Tvärtom, jag hade bara gott att säga.

Till slut gav de upp, packade ihop sina grejer och åkte. Programmet skulle sändas kommande tisdag och jag undrade förstås hur det skulle te sig. Hade jag sagt något ofördelaktigt om Percy?

Kvällen innan programmet skulle sändas ringde journalisten som hade intervjuat mig och sa: - Vi har lagt upp programmet lite annorlunda så intervjun med dig kommer tyvärr inte med!

Gissa om jag kände mig lättad!

Detta var första gången Uppdrag granskning intervjuat mig. Men jag skulle komma att bli intervjuad en andra gång, men då i ett annat ämne som jag återkommer till. 

Jag vill också varmt rekommendera att du lyssnar på Percys sommarprogram från 2010 och lördagsintervjun från 2015. Gå in på SR Play och sök på Percy Barnevik så hittar du dessa program.   ///

7 kommentarer:

 1. Du milde tid en sådan fantastisk och faktiskt även rolig berättelse du delade med dig av. Väldigt roligt att läsa. Stort Tack Gunnar

  SvaraRadera
 2. Känner inte Percy Barnevik men vill gärna berätta:
  Min gamla morfar (som började bli lite vimsig) och Percys pappa delade en kort tid rum på ett äldreboende. Percy var på besök hos sin far och när han reste sig för att gå pekade min morfar på honom och sa: ”Kan du köpa en snus till mig nästa gång du kommer”. ”Javisst”, svarade Percy. ”Vilken sort?” ”Ettan” svarade morfar. Vid nästa besök hade Percy med sig en dosa Ettans till min morfar. ❤️

  SvaraRadera
 3. Det skötte du bra Gunnar.. ja, man undrar ju vad som hänt med positiv journalistik, finns det inget smaskigt negativt så finns det tydligen inget att skriva eller rapportera om. En ganska sorglig utveckling. Samtidigt kunde man bara gratulera Uddevalla och tacka Percy Barnevik för dom fina bidragen.
  //Tom Jensen

  SvaraRadera
 4. Dow! Tala om märkliga sammanträffande!

  SvaraRadera
 5. Väldigt roligt att få läsa och ta del av detta!
  Håller också med föregående kommentarer.

  SvaraRadera
 6. ABB var ett internationellt bolag baserat i Schweiz och utgående från dess storlek var det ingen sensationellt hög pension.
  Och i dag ligger pensionen för de största svenska bolagen i samma härad.

  Percy lär i senare sammanhang sagt att han ångrade sig när han betalade tillbaka det mesta - han hade behövt pengarna i sitt välgörenhetsprojekt "Hand in Hand"./Per N

  SvaraRadera
 7. Väldigt trevlig berättelse.

  SvaraRadera