2022-09-16

Uddevalla filmstudio inför 10-årsjubileet 18 september

 

Mer djupgående filmintresse har funnits under många decennier i Uddevalla. Ett starkare filmintresse än att nöja sig med utbudet på stadens dåvarande mellan 5 och 7 biografer under 1900-talet med start 1906.

Ibland bytte de namn: Röda Kvarn, Grand, Palladium, Victoriateatern, Saga, China, Rio. För att sedan 2014 ha bara en enda, kommersiell biograf i stan – multibiografen Biostaden med 6 salonger.

Det där starkare filmintresset -– att kunna gå på bio och se kvalitetsfilm, som självklart alltid finns på repertoaren på biografer i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö och i andra universitetsstäder, det är vanligen omöjligt i mindre städer som t ex Uddevalla. Här är utbudet av filmer betydligt färre, många filmer hittar aldrig fram till stadens enda, kommersiella biograf. Mycket få filmer på repertoaren kommer från andra länder än USA, Storbritannien, Frankrike, Italien och några andra europeiska länder.

Inte ens särskilt många filmer från våra nordiska grannländer hittar fram till vanliga biografer i Sverige. Då finns lyckligtvis filmstudior. Ett slags filmklubbar där man som medlem regelbundet kan gå och se särskilt bra, noga utvalda kvalitetsfilmer. Till väldigt lågt pris per film jämfört med biljettpriset på vanliga biografer. I Sverige finns över hela landet cirka 100 filmstudior, som alla ingår i föreningen SFF - Sveriges Förenade Filmstudior. I Uddevalla är det Filmis – Uddevalla filmstudio.

I Uddevalla kom något slags rötter till filmstudioverksamhet igång på 1960-talet. Två journalister på tidningen Bohusläningen, Harald Hjortén och Gerhard Andersson, var inte nöjda med filmrepertoaren på stadens biografer. Mest billig pang-pang och många andra skräpfilmer. Så de startade vad de kallade en filmklubb, som sedan kom att utvecklas till en riktig filmstudio inom SFF. Då landets 100:e filmstudio.

Det var på 1970-talet. Äran att vara Sveriges etthundrade filmstudio ledde till, att kända filmvetare som t ex Örjan Roth-Lindberg kom till Uddevalla och föreläste om film. Denna tidigare, före detta Uddevalla filmstudio fanns från slutet av 1970-talet till början av 1990-talet. Då orkade inte medlemmarna med sin styrelse driva den vidare.

Uddevalla blev utan någon filmstudioverksamhet under många år. I kulturhuset Frideborg på övre Kungsgatan vägg i vägg med amatörteaterföreningen Studio 32 drog några filmentusiaster igång en öppen biograf i den gamla teater- och biolokalen, som hetat China och Rio de sista filmåren. Med visning av kvalitetsfilm åtminstone en kväll veckan. Mycket populär under många år. Men i november 2010 var den sista biokvällen där. 

Uddevallas många vänner av riktig kvalitetsfilm var illa till mods under mer än ett års tid. Skulle man vara tvungen att åka till Göteborg, för att få chans att se bra film? Ljungskile filmstudio och Öppen bio fanns ju visserligen, men man ville kunna se bra film hemma i stan.

I början av 2012 samlades en liten grupp filmentusiaster i Uddevalla, som de senaste åren brukat gå och se kvalitetsfilm på Frideborg och som utvecklat filmvisningsmodellen med att varje filmvisning ska inledas med en kort, högst 5 min lång liten presentation av filmen man just ska till att se, med intressanta bakgrundsfakta, en ”miniföreläsning”, om man så vill. Ovanligt i biosammanhang och mycket uppskattat av publiken.

Gruppen under ledning av uddevallabon Mikael Nilsson, startade så föreningen Filmis – Uddevalla filmstudio. NYA Uddevalla filmstudio. Mikael Nilsson var ordförande under 10 år fram till 2022. Resten är historia.

Filmis visar filmerna på Bohusläns museum söndagar kl 16 under säsongerna höst och vinter/vår. 12 filmer per termin. I Hörsalen som genom Filmis försorg utrustats med en toppmodern, digital filmvisningsutrustning likvärdig med den på kommersiella biografer som t ex Biostaden i Uddevalla.

Kommande söndag 18 september firar Filmis – Uddevalla filmstudio 10-årsjubileum samtidigt som vi startar höstsäsongen. Det tycker vi är värt att fira och uppmärksamma! Det gör vi med extra festligheter med bl a filmmusik live med särskilt inbjudna gäster, med att bjuda på förtäring m m.

Det hela börjar en stund före ordinarie filmvisningsstart kl 16. Gå in och läs på vår hemsida filmis.nu

Jan Gustafsson 
sekreterare i Filmis – Uddvalla filmstudio sedan starten 2012.   ///

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar