2021-11-26

Hur elva landskommuner och en stad blev UDDEVALLA KOMMUN

På berättarafton i onsdags presenterades denna nya jubileumsskrift 50 år efter kommunens tillkomst den 1 januari 1971. Författare är Ulf G Eriksson och skriften kom från tryckeriet lagom till berättaraftonen.

Från början var de elva små landskommuner och en stad. 1945, när Bäve gick upp i Uddevalla var de bara tio kvar. Än färre skulle de bli för 1952 gick sex samman till två och så var de bara fyra kvar, och en stad förstås. Till sist, försvann alla, både stad och landskommuner, och blev till en enda stor kommun, UDDEVALLA. Det var den 1 januari 1971.

Skriften är på drygt 50 sidor och en intressant beskrivning av hur Uddevalla kommun kom till. Var och en av de gamla landskommunerna får sin egen beskrivning.

Den gången det hände blev det en storkommun mot mångas vilja. Nuvarande kommunfullmäktigeordföranden Elving Andersson berättade bl a att i en landskommun flaggade man på halv stång vid kommunsammanslagningen.

När Elving, som själv är från Lane-Ryr, svingar ordförandeklubban under fullmäktigesammanträdena brukar han sällan missa att i något sammanhang nämna hemorten.

Lite roligt tycker jag det därför är att i skriften beskrivs Lane-Ryr som "Baksidan" av staden. Då syftar man givetvis på läget.

Skriften är mycket lärorik för den som vill veta mer om kommunen och de tidigare landskommunerna. Tyvärr har jag ännu inte fått veta var man kan köpa den. Men ring till Kontaktcenter 0522-696 000 så får du säkert svar.  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar