2021-11-11

Cirkuskvarnen får kommunens byggnadspris

Foto Uddevalla kommun.

Nu meddelar kommunen att Cirkuskvarnen i Forshälla får kommunens byggnadspris. Så här motiverar samhällsbyggnadsnämnden sitt beslut:

”En tanke, ett luftslott som äntligen finns.
En byggnad som gör att omvärlden minns
att den som är envis och håller ut
kan nå sina drömmars mål till slut.
Med vackra detaljer och luft och ljus,
i sanning de många artisternas hus."

Om Cirkuskvarnen

Husets ägare är Johanna Abrahamsson. Cirkuskvarnen har ersatt den tidigare byggnaden som fanns på platsen, den gamla kvarnen och sågverket i Grohed, som var i dåligt skick. Här växte den kända cirkusartisten Reino upp som brukade träna volter i sågspånen under uppväxten. Efter att turnerat runt om i världen flyttade han hem igen till Uddevalla och höll senare cirkusskola för barn tillsammans med sin fru Elsie. Föreningen Reinos vänner bildades 2012 och tillsammans med arkitekt Håkan Björkman togs ritningar fram för Cirkuskvarnen. Ett av föreningens syften är att möjliggöra cirkuskonst för barn och unga med och utan fysiska och psykiska funktionsvariationer. Detta genom att medverka till utvecklandet av en permanent cirkusbyggnad. Nu står byggnaden på plats med massa snickarglädje och en kupolformad del som har formen av ett cirkustält. Här kommer man fortsätta hålla cirkusskola för barn, med bland annat lindans, jonglering och akrobatik.
"

Uddevallabloggen gratulerar Johanna och Reinos vänner till priset och framför allt till den fina byggnaden som kommer att vara till stor nytta och nöje lång tid framöver.  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar