2020-04-23

Nils Högmans fontän på Norra Kyrkogården porlar igen

Nils Högmans fontän på Norra Kyrkogården har nu återskapats efter vandaliseringen 2016. Den kom på plats redan i höstas men idag släpptes vattnet på för första gången.
När jag 2016 möttes av denna anblicken blev jag både ledsen och förbannad.
Men kyrkogårdsförvaltningens chef Helena Lind förklarade frankt att den måste lagas och nu är den lagad. Eller rättare, en exakt kopia av den ursprungliga står nu på plats. Tanken var att det skulle ordnas en invigning för allmänheten men coronapandemin gör att den får ställas in. Men den som vill beskåda fontänen kan alltså göra det redan nu. När jag anlände idag var det två kråkor som hade upptäckt den och badade frimodigt på toppen.

Uppdraget att restaurera fontänen gick till företaget Stenkonservering Väst http://www.stenkonserveringvast.se/ Företaget leds av Stefan Holmgren, tidigare konservator vid Bohusläns museum.
Den som har återskapat fontänen är stenhuggaren Aiman Esber. 

Aiman har studerat i Libanon och har stor erfarenhet inom stenhuggeri och stenkonservering. Bland annat arbetade han flera år som arbetsledare under restaureringen av Hamatoura kloster i norra Libanon. Han har även studerat ikonografi på Universitet i Athen.


För att kunna återskapa fontänen pusslade han först ihop de trasiga delarna till en helhet och hade sedan den som mall för att kunna bearbeta granitblocket som skulle bli den nya fontänen. Resultatet är häpnadsväckande fint.

Aiman har nu startat eget och har faktiskt blivit Uddevallabo. Så nu finns det en skicklig stenhuggare i staden igen. Gynna honom gärna!  //

7 kommentarer:

 1. Det är många som är förbannade och ledsna över dessa Nidningsdåd.
  Bra att du visar dessa bilder Gunnar.Ett stort tack till Aiman!
  Mvh.Bill R

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är tacksam för att jag fick och göra det projekt
   Det var en stor glädje för mig att skulptera/kopiera mitt första verk för min stad

   Radera
 2. Läste i Bohusläningen att det var pga spelet Pokemon Go som någon välte fontänen. I mina ögon var det mest ungar som spelade det spelet, och att tro att det är ok att "leka" och "fånga monster" på en kyrkogård är helt otroligt. Att föräldrar inte lär barn att visa respekt på en kyrkogård är totalt oacceptabelt. // G

  SvaraRadera
 3. Att skylla på Pokémon känns ju sådär, mycket folk som intar allt från Droger till alkohol på kyrkogården när nattens skimmer kommit.

  Dessutom så behöver man inte vara "på" fontänen för att nå stoppet. Utan räcker att vara i närheten.

  Var glad för att folk kommer förbi och får se denna vackra plats istället för att vara bittra när unga kommer utomhus!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är vi alla glada att unga spenderar sin tid utomhus istället för att sitta inne hela dagarna, men då går dom ju med näsorna i sina mobiler istället, men det gör ju vuxna också.. Men oavsett ska man inte leka på en kyrkogård, oavsett ålder eller nykterhets nivå.

   Radera
  2. Hej.

   Kom in i 2020. Man går alltså mellan olika s.k pokestops eller virtuella gym där man möter virtuella Pokemon. Man springer inte runt med "näsorna i mobilen" som ett korståg över gravar. Sett många spelat och varit med min son. Det är både socialt och roligt att förflytta sig till ställen man kanske inte vanligtvis vistas på.

   Eftersom du verkar sakna insikt i spelet googla gärna, kolla Youtube eller ladda hem appen och pröva istället för att agera bitter på Internet.

   Vem vet även du kanske kan fina glädje i detta.

   Givetvis tragiskt när folk inte kan bete sig.

   Radera
  3. Hej Charles. Ok jag ger mej, du vinner. Du verkar veta exakt hur man spelar o det gör inte jag. Du verkar vara en man som gillar att ha rätt o vem är jag att ens försöka få fram en annan åsikt.. Nej, jag tänker inte skaffa appen. Jag minns den tecknade serien på tvn om dom små anime djuren och tyckte det var löjligt redan då. Du kan ju istället kanske spendera tid med sonen utan hjälp av en app... Ha ett bra liv.

   Radera