Denna kartan och sju andra finns i Soldattorpet i Regementsparken. Kartorna är högst aktuella men de exponeras inte som jag skulle vilja. Jag inser svårigheten men skulle önska att de åtminstone inte belamrades med allsköns bråte utan att de var lättillgängliga när man väl är inne i soldattorpet.
Bakgrunden är att jag somrarna 1979 - 1980 fick lova att nyttja tjänstefordon från regementet för att åka runt i hela Bohuslän och på plats i terrängen leta efter soldattorp och befälsboställen Det var mycket intressanta resor och jag hittade mer än jag kunnat drömma om. Det är alltså ca 45 år sedan.
Som underlag för mitt letande hade jag den här boken i två band. Numera finns den på CD-rom och troligen också på Usb att ladda ner på sin dator. De sidor som gäller Bohusläns regemente finns såklart också digitalt på Bohusläns Försvarsmuseum.
Efter mina resor i landskapet lämnade jag mitt material och dessa kartor till regementets dåvarande museum. Och efter regementets nedläggning 1992-06-30 började började vi jobba för att få ett nytt museum till stånd. Det blev Bohusläns Försvarsmuseum som öppnade 1995 och där fortsatte arbetet med att kartlägga indelningsverket. Museet kontaktade alla hembygdsföreningar som i högsta grad arbetat med att inventera torp, soldater och boställen. Det har i sin tur resulterat i ett stort bokprojekt. En bok för varje kompani. Fräkne kompani lär vara slutsåld men övriga kompaniböcker finns till salu på museet.
Generalmönsterullorna för alla kompanier finns också på Riksarkivet https://sok.riksarkivet.se/generalmonsterrullor?RegementeIndex=Bohusl%C3%A4ns+regemente&KompaniIndex=&DatumFran=&DatumTill=
Och så klart finns det uppgifter i Centrala Soldatregistret på Axvall https://www.soldatreg.se/soldatreg/soldatreg-bohuslan/
Uppgifterna som finns i soldatregistrert och som man kan söka på är de grundläggande uppgifterna. Man skall dock veta att på Bohusläns Försvarsmuseum har man alla uppgifter som kommit fram och som ligger till grund för kompaniböckerna. Där finns således mycket mer att hämta. Jag har själv erfarit detta då jag forskat i min egen släkt.
Detta är min mormors farfar Johannes Wallin. I min forskning upptäckte jag på senare tid att hans soldattorp låg mindre än en kilometer från mitt nuvarande hem här på Gustafsberg. Det låg precis innanför gränsen till Forshälla och hade soldatnummer 88 i Fräkne kompani. Torpet låg nästan exakt på gränsen mellan Lane och Fräkne härad och senare fördes det över till Lane kompani där det fick nr 12. Tyvärr finns det inga spår efter torpet idag.Det betyder att jag har många släktingar som heter Wallin både i Forshälla och i Ucklum.
På kartorna prickade jag in de byggnaderna jag hittade i olika färger. Flest är det orange nålar då det fanns 904 soldattorp inom de åtta kompanierna. En erfarenhet jag gjorde var att ett soldattorp kunde ha legat på mer än ett ställe under samma rote. Därför saknas det fortfarande nålar som pekar ut torpen.Här är kompanierna med sina respektive mötesplatser.
På kartorna hittar man också gröna nålar som betyder båtsmanstorp. Jag letade inte efter båtsmanstorpen men sprang på ett och annat och givetvis markerade jag dessa med en nål. Det fanns två båtsmanskompanier i Bohuslän. Båtsmännen sorterade under flottan. ///
Fantastiskt vilket arbete du lagt ner . Intressant läsning. Tack Gunnar
SvaraRaderaMan kan undra vart i Uddevalla Majorens & Lane kompani hade sin mötesplats !!
SvaraRaderaMen detta är otroligt intressant och skall bege mig till Försvarsmuseet och se vad jag kan hitta gällande min avlägsna släkting från Majorens & Lane kompani Olof Stadig
Gediget arbete Gunnar. Intressant läsning.
SvaraRadera// Lennart
Bra tips, Gunnar. Vi var några kollegor som var där och tittade igår.
SvaraRaderaEtt förslag till Försvarsmuse'et är att städa upp i utrymmet så att det blir mer besöksvänligt.
Ulf Gustavsson
Jag är den förste att hålla med.
Radera